Архів
П’ятниця,
10 квітня 2020 року

№ 27 (19775)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

На збори три години...

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Депортація — улюблений засіб радянської держави повоєнного періоду для приборкання народів. У їх числі — кримські татари, чеченці та інгуші і, звичайно ж, українці. Цими днями минуло 76 років відтоді, як тисячі родин учасників визвольних змагань були розлучені з Батьківщиною.

СПЕЦОПЕРАЦІЮ розпочали відразу після того, як радянська армія навесні 1944 року вдруге (після 1939-го) вступила на західноукраїнські землі. 31 березня генеральний комісар держбезпеки Лаврентій Берія підписав розпорядження №7129 про депортацію сімей учасників визвольних змагань, а 5 квітня народний комісаріат внутрішніх справ СРСР затвердив відповідну інструкцію, яку й виконали. Вона наказувала виселити всіх повнолітніх членів сімей оунівців і упівців (як убитих чи арештованих, так і тих, хто переховується). Місце заслання незмінне уже кількасот років — Сибір (віддалені райони Красноярського краю, Омської, Новосибірської та Іркутської областей). Списки виселенців готували за довідками з сільрад про приналежність певної людини до ОУН чи УПА та інформацією місцевого управління НКВС.

Як відбувалася депортація, дослідив письменник і краєзнавець Станіслав Цалик. Усе робили швидко. У кожний район направлялася оперативна група з солдатів і офіцерів на чолі з енкавеесівцем, який мав списки, а сільрада напередодні отримувала вказівку підготувати на 8-му годину певну кількість возів. Село на світанку оточували, біля кожної хати ставили вартового. Опергрупа разом із представником місцевої влади заходила до осель, які були в списку. Перевіряли документи, проводили особистий обшук кожного мешканця, робили трус у хаті. Далі зачитували рішення про виселення і наказували збирати речі. На збори відводилося три години.

Кожній сім’ї дозволялося взяти не більш як 500 кілограмів — одяг, взуття, постільна білизна, посуд, дрібний інвентар (сокира, лопата, швейна машина тощо). Кількість продуктів ніхто не обмежував — очевидно, щоб змогли пережити довгу дорогу. Також можна було забрати всі гроші та цінні речі. Поки нещасні люди намагалися зібрати нажите, енкавеесівець і представник місцевої влади складали опис майна, що підлягає конфіскації. Хату могли передати школі чи медпункту або відкрити там клуб, а все, що було в ній, віддавали яслам, пологовому чи дитячому будинку. До хорошої оселі міг в’їхати хтось із новопризначених посадовців. Худобу відправляли в колгосп.

Валка возів із майном виселенців під конвоєм вирушала до залізничної станції, де на них чекали вагони. Про відправлення кожного ешелону і кількість людей у ньому негайно повідомляли в Москву. Перший такий ешелон (200 сімей) вирушив у Сибір уже в квітні — українців почали депортувати навіть раніше, ніж кримських татар. Другий — 7 травня (137 сімей із Рівненської області та 11 із Волині), третій — 21 травня (54 родини волинян). Виселення тимчасово зупинили влітку 1944 року, під час проведення Львівсько-Сандомирської військової операції, а вже восени, коли радянська армія зайняла нові території, відновили з новою силою… Вже у вересні було депортовано 479 сімей зі Львівщини, 268 — з Волині, 200 — з Рівненщини, 209 — з Тернопільщини і 222 — зі Станіславщини (нині — Івано-Франківщина).

Число виселенців відоме з довідки, складеної у Львові під грифом «Совершенно секретно». Отже, із семи областей (Рівненська, Волинська, Львівська, Тернопільська, Станіславська, Дрогобицька, Чернівецька) до кінця 1944-го депортували в Сибір 4744 родини. Адреси промовисті — Печерліс, Двинліс, Коминерліс, Котласліс, сталінські лісоповали... Виселення тривало до 1948 року. На жовтень 1947-го припав пік: було депортовано 26 332 сім’ї оунівців, тобто 77 791 особу. Загалом, згідно з довідкою, підписаною 23 листопада 1948 року начальником 1-го спецвідділу МВС УРСР підполковником Смирновим, упродовж 1944-1948 років виселено 131935 чоловік. Від цієї цифри треба відняти 6255 німців-репатріантів, 2894 членів сімей «зрадників Батьківщини», 3 631 фольксдойча і 4 216 колишніх поліцаїв і «власівців», які проходили окремим списком. Відповідь дістанемо таку: кількість членів родин оунівців і упівців, депортованих протягом лише цих років, перевищила 100 тисяч осіб. Небагато людей змогли в майбутньому повернутися на Батьківщину. Значна частина депортованих «прижилася» в Сибіру, і нащадки борців за Україну живуть у Росії, яка вкотре зайнялася «збиранням земель», почавши з нашої держави…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вовина півтисяча»: вже платять
Читати
Як святкуватимемо Великдень
Читати
Життя триває
Читати
Допомагають одужати
Читати
Газу вдосталь
Читати
Рекорд так рекорд...
Читати
Переляк минає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове