Вівторок, 7 квітня 2020 року № 26 (19774)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19774/print.php?n=45164

Обираємо інкубатор

ВІД правильного вибору інкубатора залежить життя та здоров’я пташиного племені.

Аби вивести курчат для домашнього подвір’я на потреби середньої сім’ї, достатньо інкубатора на 40-80 курячих яєць. На ринку нині дуже велика кількість пропозицій саме такої місткості інкубаторів.

Перше, до чого слід придивитися, — матеріал, з якого зроблений інкубатор. Найкращий — з пінопласту або хоча б усередині втеплений ним. Цей матеріал має дуже низьку теплопровідність і не вбирає вологи. Характерною особливістю такого пристрою є те, що в ньому зберігається тепло до 5 годин при відключенні електроенергії. Пінопластовий корпус інкубатора дуже міцний і довговічний (якщо належно дотримана технологія виробництва). Деякі виробники рекламують пластикові інкубатори, акцентуючи на тому, що у них краще виводяться курчата, тому що їх можна дезінфікувати. Але й інкубатори з пінопласту також можна дезінфікувати, та й при відключені електрики, що трапляється доволі часто, інкубатори з пінопласту набагато довше зберігають тепло.

В інкубаторі має бути цифровий терморегулятор з можливістю ручного регулювання температури. Цифровий на відміну від механічного дає змогу підтримувати всередині задану температуру з точністю до 0,1, в деяких до 0,5 градуса. Це вкрай важливо при виведенні пташенят. Перегрів і недогрів яєць у процесі інкубації негативно позначається на кількості і життєздатності виведених курчат. Тому на цьому не варто заощаджувати, та й різниця між електронним і механічним регуляторами температури несуттєва.

Також інкубатор повинен мати вбудований вентилятор і розподільник повітря.

Бажано, щоб для підтримання потрібної температури в інкубаторі використовувався тепловий шнур (ТЕН). Переваги обігріву тепловим шнуром перед ламповим нагрівачем насамперед у тому, що він не випромінює світло і яйця перебувають у темряві, в таких самих природних умовах, як під квочкою. Такий нагрівач безпечний, мало споживає електроенергії.

Щодо способу перевертання яєць в інкубаторі, тут можуть бути три варіанти: ручний, механічний і автоматичний. Вибирайте на свій розсуд. Але варто пам’ятати, що навіть автоматичне перевертання яєць не позбавить вас щоденного їх обслуговування, адже закладене необхідно провітрювати та щодня охолоджувати деякий проміжок часу.

Якщо ж інкубатор без автоматики, що перевертає яйця, то пам’ятайте: трьох разів на добу перевертати яйця буде цілком достатньо для отримання високого відсотка виведення всіх порід птиці з яєць.

І останній момент, яким не варто нехтувати, — гарантійне та післягарантійне обслуговування інкубатора. Цю інформацію неодмінно слід уточнити в продавця.