Вівторок, 7 квітня 2020 року № 26 (19774)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19774/print.php?n=45153

  • На зв’язку — Вінниччина

Коронавірус уже поруч

Олена ГОРБУНЬ.

«ПЕРШОЮ ластівкою», що інфікувалася небезпечним вірусом в області, стала медсестра пологового будинку Вінниці. Жінка контактувала з гостями із Польщі. Вони повернулися додому, а вінничанка невдовзі відчула симптоми хвороби. На жаль, вона встигла інфікувати п’ятирічного племінника. Далі події розвивалися стрімко. Останнього дня березня підозр про захворювання на підступний COVID-19 вже було понад 90. Лабораторне підтвердження отримали 36 випадків. Прикро, що серед захворілих опинилися діти й підлітки. А ще чимало медиків (аж 13), які в такий складний час вимушено вибули з «передової». Через підтверджену хворобу двох із них, на карантин зачинили пологовий будинок і онкологічну клініку. Важкий перебіг хвороби лікарі констатують у дво- та 15-річної пацієнток.

Перший протокол лікування

КАФЕДРА інфекційних хвороб Вінницького медичного університету розробила перший в Україні локальний протокол лікування хворих із коронавірусною інфекцією. Про це повідомила пресслужба обласної ради. Завідувачка кафедри Лариса Мороз сподівається, що його впровадження сприятиме покращенню стану здоров'я інфікованих.

— Ми намагатимемось «вести» пацієнтів тими препаратами, які є, щоб не доводити їх до гострої дихальної недостатності. Зробимо все, щоб епідемія, якої не минути, була більш плавна, і будемо готові адекватно і якісно надавати допомогу. Поки що у наших пацієнтів стан середнього ступеня важкості, ближче до задовільного. Загрози їхньому життю немає, — зазначила Л. Мороз.

Посівна в екваторі

НА ПОЛЯХ тривають весняні польові роботи. Посів ранніх зернових і зернобобових культур у розпалі. Директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук наголосив, що сільгосппідприємствами краю, включно із фермерськими господарствами, вже посіяно понад 40 відсотків ранніх зернових і зернобобових культур запланованого. Найбільше засіяли ярого ячменю, пшениці й гороху. Високоякісним кондиційним насінням господарства забезпечені у повному обсязі.

У перші дні квітня аграрії області розпочали посів технічних культур, передовсім цукрових буряків. Такі ранні терміни початку весняної посівної кампанії стали можливими через кліматичні умови, які складаються цієї весни. Вони випереджають торішні майже на декаду.

Гарячі обіди людям похилого віку

ПРАЦІВНИКИ Територіального центру Вінниці спільно з вінницькою ІТ-компанією організували розвезення гарячих обідів літнім людям. Щотижня 1600 вінничан поважного віку отримуватимуть такий подарунок.

«До нас звернулися працівники IТ-компанії Playtika, які вирішили у такий непростий час допомогти людям похилого віку, — розповідає директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова. — Для запобігання поширенню коронавірусу ми об’єднали зусилля й організували видавання гарячих благодійних обідів стареньким. Адже саме ця категорія людей перебуває у зоні найбільшого ризику».

Посухостійкі ліси — вимога часу

В УМОВАХ глобального потепління клімат стає різко континентальним, а літо спекотним і посушливим. Лісівники скаржаться, що рівень ґрунтових вод знизився, гідрорежим ґрунтів змінюється, вже загинули ялинові насадження, всихають сосна, ясен, граб. Тому держпідприємства обласного лісомисливського управління вдалися до науково обґрунтованих, сучасних технологій формування високопродуктивних лісових насаджень, які поступово витісняють малопродуктивні. До складу лісових культур активно вводяться породи, серед яких головна — дуб звичайний. Супутні — берека лікарська, горіх чорний, модрина європейська тощо. Під них відводять до 20% загальної кількості посадкових місць.

Нова жертва молоха війни

У ПЕРЕДОСТАННІЙ день березня страшна звістка прийшла в село Андрушівка Погребищенського району. На фронті загинув земляк — 37-річний молодший сержант Володимир Мовчанюк. Життя бійця, який виконував бойове завдання в районі населеного пункту Первомайське Ясинуватського району Донецької області, обірвала куля снайпера. Військовослужбовець служив за контрактом із травня 2015 року. Не одружений.

Гіркий ужинок загальних втрат вінничан у ході проведення Антитерористичної операції: загинуло 160, померли від ран і хвороб 73 учасники бойових дій, безвісти зникли двоє.

Нагороджено посмертно

УКАЗОМ Президента Володимира Зеленського орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено посмертно старшого солдата Юрія Фармагея. Боєць народився у селі Огіївка Гайсинського району. Там же його поховали у квітні 2019 року. Загинув 46-річний військовий від кулі снайпера 5 квітня минулого року поблизу Пісків.

Фальсифікат на два мільйони гривень

САМЕ на таку суму пійла невідомого походження вилучили співробітники обласної Служби безпеки України. Тепер фальсифікат не потрапить до мережі роздрібної торгівлі й не завдасть шкоди життю і здоров’ю громадян. За даними слідства, троє місцевих мешканців планували налагодити постачання контрафактного алкоголю до суміжних областей. Попередньо встановлено, що підпільні цехи із виготовлення підробки ділки облаштували у Могилеві-Подільському. При цьому для конспірації вони періодично змінювали місця виробництва контрафакту. Готовий товар під виглядом продукції відомих брендів зловмисники мали намір постачати клієнтам поштою у різні регіони країни. Саме дорогою до пошти правоохоронці й затримали вантажівку з фальсифікатом.