Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Обираємо інкубатор

ВІД правильного вибору інкубатора залежить життя та здоров’я пташиного племені.

Аби вивести курчат для домашнього подвір’я на потреби середньої сім’ї, достатньо інкубатора на 40-80 курячих яєць. На ринку нині дуже велика кількість пропозицій саме такої місткості інкубаторів.

Перше, до чого слід придивитися, — матеріал, з якого зроблений інкубатор. Найкращий — з пінопласту або хоча б усередині втеплений ним. Цей матеріал має дуже низьку теплопровідність і не вбирає вологи. Характерною особливістю такого пристрою є те, що в ньому зберігається тепло до 5 годин при відключенні електроенергії. Пінопластовий корпус інкубатора дуже міцний і довговічний (якщо належно дотримана технологія виробництва). Деякі виробники рекламують пластикові інкубатори, акцентуючи на тому, що у них краще виводяться курчата, тому що їх можна дезінфікувати. Але й інкубатори з пінопласту також можна дезінфікувати, та й при відключені електрики, що трапляється доволі часто, інкубатори з пінопласту набагато довше зберігають тепло.

В інкубаторі має бути цифровий терморегулятор з можливістю ручного регулювання температури. Цифровий на відміну від механічного дає змогу підтримувати всередині задану температуру з точністю до 0,1, в деяких до 0,5 градуса. Це вкрай важливо при виведенні пташенят. Перегрів і недогрів яєць у процесі інкубації негативно позначається на кількості і життєздатності виведених курчат. Тому на цьому не варто заощаджувати, та й різниця між електронним і механічним регуляторами температури несуттєва.

Також інкубатор повинен мати вбудований вентилятор і розподільник повітря.

Бажано, щоб для підтримання потрібної температури в інкубаторі використовувався тепловий шнур (ТЕН). Переваги обігріву тепловим шнуром перед ламповим нагрівачем насамперед у тому, що він не випромінює світло і яйця перебувають у темряві, в таких самих природних умовах, як під квочкою. Такий нагрівач безпечний, мало споживає електроенергії.

Щодо способу перевертання яєць в інкубаторі, тут можуть бути три варіанти: ручний, механічний і автоматичний. Вибирайте на свій розсуд. Але варто пам’ятати, що навіть автоматичне перевертання яєць не позбавить вас щоденного їх обслуговування, адже закладене необхідно провітрювати та щодня охолоджувати деякий проміжок часу.

Якщо ж інкубатор без автоматики, що перевертає яйця, то пам’ятайте: трьох разів на добу перевертати яйця буде цілком достатньо для отримання високого відсотка виведення всіх порід птиці з яєць.

І останній момент, яким не варто нехтувати, — гарантійне та післягарантійне обслуговування інкубатора. Цю інформацію неодмінно слід уточнити в продавця.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАХИСТ садово-городніх культур від імовірних шкідників і хвороб передбачає обробку їх різними пестицидами. Зокрема — обприскування. Отож в одному з матеріалів мова піде про те, як правильно приготувати робочий розчин і які чинники можуть посилювати або знижувати ефективність його дії.

У цьому ж, так би мовити, ключі надрукуємо й замітку про дешеві ліки з аптеки, які, втім, справляють потужний захист зелених мешканців городу. Поговоримо про йод, зеленку, трихопол, аспірин і марганцівку. Придбайте їх заздалегідь — не пошкодуєте.

Квітень — найсприятливіший місяць для виведення домашньої птиці, тож не дивно, що ми приділяємо цьому увагу. Квочка — найкращий, бо природний, інкубатор. З яких курей виходять турботливі мами, як оглядати курку, перед тим як садити на яйця, правильний відбір яєць, догляд за квочкою — ось питання статті на цю тему.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове