П’ятниця, 3 квітня 2020 року № 25 (19773)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19773/print.php?n=45129

  • Брати наші менші

Мисливця на вальдшнепів називають снайпером

Василь ГОРВАТ.

ПОЛІТ вальдшнепа, як і всіх бекасових, вирізняється несподіваною траєкторією, зміною швидкості, стрімким маневруванням у низькорослому лісі. Щоб влучити у цього птаха, потрібен справжній талант мисливця. В анг­лійській мові для бекасових є відповідне слово — «снайп». Саме тому успішного мисливця на цей вид птиці називали снайпером.

Отже, вальдшнепи — невеликі птахи, які облюбували для життя простори від Північної Африки до узбережжя Японського моря. Всього в країнах Євразії, за різними підрахунками, є понад 15-26 мільйонів вальдшнепів. Сказати точніше ніхто не береться, тому що зробити підрахунок дуже важко — спосіб життя, який вони ведуть, досить потайний. Активність вальдшнепи виявляють переважно з наближенням сутінків, літають здебільш поодинці.

Вальдшнеп — птах перелітний, у напрямку з Африки до Росії він летить через Європу, в тому числі через Закарпаття. З усіх бекасових вальдшнепу найбільше «поталанило» в оповіданнях про полювання. Класик української літератури Микола Хвильовий написав роман «Вальдшнепи», про полювання на цього птаха писав Остап Вишня. У зарубіжній літературі цьому «снайпові» як об’єктові прицільного полювання присвятили свої тексти Тургенєв, Мопассан, Акутагава…

Письменник і енциклопедист Володимир Даль так висловився про вальдшнепа: «Це найблагородніший птах на всій земній кулі. Він, убитий, не б’ється і не тріпочеться в непристойних акробатичних рухах, а вмирає, як Брут, як Сократ».