П’ятниця, 3 квітня 2020 року № 25 (19773)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19773/print.php?n=45124

  • Це цікаво

Найбільший діючий вулкан

Микола ЮРЧИШИН.

ЙОГО називають Льюльяйльяко, або Юяйяко. Висота цього вулкана — 6739 метрів. Розташований на кордоні Чилі та Аргентини, в хребті Західних Кордильєрів Перуанських Анд, на території пустелі Атакама.

Вершина Льюльяйльяко укрита вічною кригою: це дивно, оскільки на цій території взагалі не буває снігу, а пустеля — одна з найсухіших місць на планеті.

Востаннє виверження Льюльяйльяко було зафіксовано 1877 року. Нині він ніби спить, перебуваючи на такій стадії вулканічної діяльності, коли з нього регулярно протягом багатьох років випаровується сірчистий газ і пари води з домішками сірководню та вуглекислого газу. За це індіанці навіть прозвали його брехуном.

1999 року на вершині вулкана були виявлені три мумії дітей інків віком 4, 5 та 13 років. Швидше за все, їх принесли в жертву приблизно 500 років тому. На їх тілах немає слідів насильницької смерті: мабуть, діти просто замерзли. Сухе розріджене повітря і холод зберегли мумії в хорошому стані.

Сьогодні вони зберігаються в музеї аргентинського міста Сальта.

Льюльяйльяко — найвищий із діючих вулканів планети, п’ятий за висотою вулкан у світі і сьомий за висотою вершини Західної півкулі. Снігова лінія на західному схилі перевищує 6500 метрів (найвище положення снігової лінії на Землі).

Вершина вулкана утворена невеликим і добре збереженим конусом. Винесені при виверженні на цьому місті давнішого вулкана (близько 150 000 років тому) нагромадження каміння тягнуться на схід у бік Аргентини. Кілька лавових потоків і куполів з’явилися в результаті зростання вулканічного конуса. Два найбільші потоки спрямовані на північ і південь від вершини.

Здолати вершину вулкана можуть лише досвідчені альпіністи. Адже на високих схилах постійно дмуть такі сильні вітри, що практично збивають людину з ніг. Часто швидкість вітру сягає понад 30 метрів за секунду.

Завдяки надзвичайно сухому повітрю краєвидами вулкана можна милуватись навіть із відстані 200 кілометрів.