П’ятниця, 3 квітня 2020 року № 25 (19773)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19773/print.php?n=45114

  • Актуально

Карантин так карантин

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

В Ізюмі запрацював пост для забезпечення карантинних заходів. Народ називає його, як колись, блокпостом, згадуючи події п’ятирічної давності, коли поруч цього перехрестя знаходився штаб АТО. Тоді тут перевіряли всіх, хто їхав у бік фронту або звідти.

ТЕПЕР ОТ, через кілька років, відколи блокпости у прифронтових областях ліквідували, на їхньому місці з’явилися карантинно-пропускні пункти. Розташовані вони на сході на адміністративних кордонах харківського, сумського та полтавського регіонів. Облаштовані згідно з рішенням Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської обласної державної адміністрації «з метою запобігання розповсюдженню респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». До роботи на КПП залучені працівники Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій та медики, військовослужбовці Національної гвардії, Державної прикордонної служби.

Коли бачиш біля дороги сучасний броньовик, а не як колись, на початку війни, старий БТР-70, то думаєш про те, що недарма водії і місцеві мешканці називають цей пункт блокпостом. Щоправда, тоді на військовій техніці повинні були давати відсіч диверсантам, а тепер іншому ворогові — невидимому.

На в’їзді в місто з боку Донеччини поліція зупиняє транспортні засоби, а представниця ізюмського лабораторного центру (колишня санстанція) міряє температуру термометром, який дає змогу робити це дистанційно. Вона у масці та спецодязі. Щоправда, погода видалась холодною, тож зверху довелося накинути звичайну куртку.

Водії кажуть, що перед цим температуру в них перевіряли у Крем’яній та Сєверодонецьку, що на Луганщині.

— Поки що людей з підвищеною температурою не виявляли, але раптом таке трапиться, то викликатимемо «Швидку допомогу», — розповідає медична працівниця.

Дехто з водіїв сердиться, мовляв, навіщо тут здався цей карантинний пункт. Утім, більшість із розумінням ставиться до його появи, мовляв, треба перевіряти і вантажі, й пасажирів, аби зараза не розповсюджувалася.

В кабіні за кермом водії масок не надівають.

— Ви навіть не уявляєте, що таке проїхати 500 кілометрів у масці,— начебто виправдовується один з них.— Це фізично неможливо. Та й однієї маски на дорогу не вистачить...

А от коли доводиться виходити з кабіни, то більшість маски надіває. Поволі, а до свідомості людей доходить, що коронавірус, який потрапив в Україну зі Сходу та Заходу, — річ небезпечна.

Заступник начальника Ізюмського райвідділу поліції Сергій Гут каже, що працюють вони цілодобово. Ті, кому належить стежити за карантинним режимом, у разі виявлення у когось температури 38 градусів діятимуть за своїми інструкціями, завдання ж поліції — охороняти громадський порядок. Усі вони забезпечені засобами індивідуального захисту — медичними масками та гумовими рукавичками. Огляд громадян проводиться виключно в транспортних засобах, на яких вони пересуваються.

На фото: карантинний пост за Ізюмом.