Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Цікаво знати

До чого тут дзьоб?

Василь САДОВИЙ.

У XIV СТОЛІТТІ «коса смерті» за назвою бубонна чума скосила половину населення в Європі, не шкодуючи ні монахів, ні монархів, ні старих, ні малих. Епідемія, як споконвіку ведеться, потрапила в Європу з Азії через купців. Мільйони інфікованих людей із жахом і надією дивилися на «чумного лікаря» у масці з довгим «дзьобом», одягнутого в шкіряний непроникний довгий плащ, взутого у високі чоботи, який приходив в оселю. Його постійним інструментом був залізний прут, який він розжарював над вогнем для того, щоб припікати бубонні набряки на тілі хворого. Впродовж багатьох століть «птах»-ескулап був єдиним лікарем для уражених чумою.

Чому саме дзьоб? Справа в тому, що його заповнювали цілющими травами, гвоздикою, щоб запобігти зараженню. Крім того, лікар вкладав ладан на спеціальній губці в ніздрі та вуха. Ще один варіант — тампон з оцтом. Щоб якось дихати в такому «протигазі», у дзьобі робили дві невеликі дірки, отвори для очей були закриті скляними вставками. Конструкція діяла як респіратор і захищала лікаря від смертельної інфекції, що передається, зокрема, повітряно-крапельним шляхом, хоча про це за тих часів навіть не здогадувалися (вважалося, що зараження спричиняють «міазми» — отруйний сморід, який іде від хворого). Крім того, що «чумний лікар» припікав бубонні набряки, він прикладав до ран жаб, вислуховував останні побажання й зізнання, робив розтини тіл, спалював померлих, їхні речі та оселі.

Через специфічний зовнішній вигляд, а також містичний ореол «чумні лікарі» помітно вплинули на європейську культуру. Зокрема, в традиційному італійському вуличному театрі (щось на кшталт нашого вертепу) є відповідний персонаж, а на знаменитому Венеційському карнавалі серед найпопулярніших костюмів чорний плащ і маска із довгим дзьобом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове