Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Горілка, та не та

Олена КОЩЕНКО.

Держпродспоживслужба оприлюднила приголомшливу статистику. Щодня від сурогатного алкоголю гине 30 співвітчизників.

«УПРОДОВЖ останніх 12 місяців в Україні кількість тяжких отруєнь, спричинених уживанням контрафактного алкоголю, зросла проти року попереднього на 4,7 відсотка», — йдеться у офіційному повідомленні відомства. Лише впродовж останнього місяця в Україні зареєстровано 358 таких випадків, із них 35 летальні.

Днями у Миколаївській області було зафіксовано дві такі смерті. За попередніми даними, далекобійники отруїлися після вживання алкоголю у придорожньому кафе. На місті подій слідчі вилучили пластикову тару зі вмістом алкоголю невідомого походження.

Поза сумнівом, на показники статистики останнього місяця вплинула і коронавірусна інфекція в Україні. Багато хто повірив чуткам про те, нібито горілка відлякує новий вірус, тож почали її вживати з метою профілактики. Торговельні мережі відреагували на підвищений попит зростанням цін на й так недешеву високоградусну бакалію. Тим часом у невеликих торгових ятках і на сайтах в Інтернеті оковиту можна купити за дуже помірною ціною. Здебільшого пійло виявляється фальсифікатом.

Виробництво горілки — надприбутковий бізнес, особливо якщо він нелегальний, без сплати податків і акцизів. Підпільні гуральні, де сурогат розливають у пляшки, облаштовують у гаражах, підвалах, орендованих складах. Оперативні зведення МВС рясніють повідомленнями про виявлені у різних регіонах чималі партії фальсифікату.

Так, нещодавно на Рівненщині СБУ викрила підпільний склад фальшивого алкоголю. Такий «розливний» бізнес на широку ногу організували троє рівнян. Для чого закуповували алкосурогат із технічного і харчового спирту у підпільних «виробників» із Чернігівщини. Підробку зберігали на восьми орендованих складських приміщеннях у Рівному. Збували під виглядом продукції відомих марок через мережу роздрібної торгівлі регіону, а також через Інтернет. Під час обшуків було вилучено 48 тисяч пляшок різної ємності — уже з етикетками та акцизними марками, 2,5 тонни ще не розлитої горілки, 200 літрів контрафактного коньяку і 850 літрів алкосурогату.

Годі сподіватися на те, що у найближчому майбутньому вдасться покінчити з підпільним гуральним бізнесом. Адже він давно криміналізований і процвітає не без підтримки корумпованих правоохоронців. До того ж на цю небезпечну злочинну пропозицію є сталий попит…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове