Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Відпустка на час карантину

Підготувала
Надія ПРОЦКО.

«У зв’язку з поширенням коронавірусу по всій території України запроваджено карантин. Я просто у відчаї, бо дитячі садки і школи закриті, а бабуся моїх діток, яка посиділа б
із ними, живе в іншій області і зараз не має змоги приїхати до нас. Якщо карантин затягнеться, боюсь, втрачу не тільки заробіток, а й роботу. Як мені бути?» — бідкається Олена В. із Запорізької області.

КАРАНТИН, запроваджений в Україні через загрозу поширення коронавірусу, викликав не просто паніку і стрес.​ Багато років люди ходили на роботу, отримували зарплату, планували своє майбутнє і почувалися досить упевнено. Нині ж панує розгубленість і страх перед невідомістю, а заклики не виходити з дому ототожнюються із можливістю втратити роботу. Чимало українців із невисоким рівнем доходів і через відсутність заощаджень стоять перед вибором: або ходити на роботу з ризиком заразитись, або опинитися на межі виживання. Без вибору ті, для яких дистанційна робота неможлива, а вдома ні на кого залишити дітей через закриті освітні заклади.

Як же бути людям за цієї непростої ситуації? Як їм виживати? Що може зробити для своїх підлеглих роботодавець, щоб ті не втрачали доходу і продовжували працювати без ризику зараження на коронавірус? І що пропонує законодавство з цього приводу?

Найпростіший і найлегший шлях — піти у відпустку. Зазвичай на додачу до основної відпустки працівник має право на щонайменше 15 днів додаткової неоплачуваної. Але після останніх змін до законодавства, які мали на меті протидію коронавірусу, способів піти у відпустку побільшало.

За бажання працівника, який доглядає за дитиною до 14 років (мати, батько, бабуся чи дідусь тощо), роботодавець зобов’язаний надати йому відпустку без збереження заробітної плати на весь період дії карантину.

Будь-якому працівнику також може надаватися відпустка у зв’язку з карантином (без збереження заробітної плати) на термін, обумовлений угодою між працівником і роботодавцем. Окрім того, йому може бути надана щорічна оплачувана відпустка.

Матері, які виховують двох і більше дітей віком до 15 років, мають право на щорічну додаткову оплачувану відпустку у будь-який час на термін 10 днів.

Законодавством передбачена й така можливість — скорочений робочий день. Якщо жінка виховує дитину до 14 років або дитину з інвалідністю, вона має право написати заяву з проханням про переведення її на пів ставки.

Враховуючи серйозність ситуації з поширенням коронавірусу, представники влади закликають керівників підприємств і організацій надавати працівникам відпустку, якщо ті просять її на час карантину. І, за повідомленнями наших читачів, деякі підприємці, тимчасово призупиняючи свій бізнес і відправляючи найманих працівників у відпустки на невизначений період, зберігають за ними мінімальну зарплату.

Стрімке поширення вірусу щодня вносить корективи у робочий графік усіх підприємств. Здавалось, тільки нещодавно ті працівники, у родині яких є маленькі діти, переходили на гнучкий графік роботи або неповний робочий день, а нині через запровадження режиму надзвичайної ситуації і заборону переміщення величезна кількість українців отримала можливість працювати з дому. Варто зазначити, що українські норми, які передбачають роботу з дому, застарілі. І доки вони не будуть змінені, все залежатиме від домовленостей працівника зі своїм роботодавцем.

17 березня Законом «Про запобігання поширенню коронавірусу» парламент України дозволив надавати найманим працівникам неоплачувані відпустки «за сімейними обставинами та з інших причин» на понад 15 днів на рік. Тобто пропонується людям без можливості дистанційної роботи йти у неоплачувану відпустку.

Крім того, Верховною Радою України схвалено закон, який дозволяє Фонду соціального страхування компенсувати 50% заробітку застрахованому працівникові на час його самоізоляції під медичним наглядом і перебування в лікарні задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове