Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Сезон ремонту доріг почато

Галина ВЕРНИГОРА.

РОЗПОЧАТО капітальний ремонт ділянок автодороги державного значення М-01, яка з’єднує столицю із Черніговом. Їх сумарна протяжність 80 км, 43 з яких припадає на Київщину. Як повідомили в держагентстві «Укравтодор», роботи виконуються за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку. Зокрема, на ділянці від Києва до транспортного вузла Кіпті, включно із об’їзною дорогою Броварів і ділянкою між селами Семиполки та Залісся, буде відновлено дорожнє покриття, відремонтовано шляхопроводи та влаштовано зовнішнє освітлення.

Довідково: востаннє капітальний ремонт автодороги державного значення проводився 1998 року.

Милосердя об’єднує світ

УКРАЇНОЮ почав спонтанно ширитися волонтерський рух із підтримки соціально вразливих категорій співвітчизників. Зокрема, мешканці невеличкого селища Немішаєве, що у Бородянському районі, організувалися і печуть хліб для земляків похилого віку. «Із власниками пекарні домовились, що кілька разів на тиждень безкоштовно віддаватимемо корисний бездріжджовий хліб для самотніх бабусь і дідусів», — написали активісти громади селища у соціальній мережі. Також вони закликають допомагати односельцям поважного віку, які не виходять з дому, і забирати з пекарні хліб для таких людей. Головна мета цих заходів — захистити людей похилого віку від ризику зараження коронавірусом.

Аферисти не гребують нічим

НА ТЛІ надзвичайної ситуації, пов’язаної з епідемією коронавірусу, злочинці вигадали нові методи крадіжок і шахрайств. Зокрема, в краї почастішали випадки пограбувань, коли крадії ходять по квартирах, удаючи медиків, та просять відчинити двері нібито для необхідності проведення санітарної обробки від вірусів. При цьому вони одягнені у захисні костюми, у медичних масках, ще й мають при собі якесь обладнання. В результаті довірливі громадяни отримують порцію сльозогінного газу в обличчя і пограбування оселі на додаток. «Медики» дуже хутко обнишпорюють житло і виносять усе цінне, що тільки знайдуть…

У селах і містах уже трапились десятки подібних пограбувань. Урятуватись від біди допоможе одне золоте правило безпеки: перебуваючи вдома на самоті, не відчиняйте двері та ніколи не впускайте до хати незнайомих вам людей, ким би вони не представилися.

Базар — це святе?

ПРОДУКТОВИЙ базар у Боярці попри карантин продовжує працювати. Бо у тамтешніх продавців досі щодня немає відбою від покупців — тамтешніх пенсіонерів, людей із групи ризику щодо зараження на коронавірус. Саме вони минулих вихідних і вчинили відчайдушний опір правоохоронцям, які влаштували попереджувальний рейд. Дехто мало не з кулаками кидався на поліцейських, захищаючи ятки, в яких різні продукти традиційно відпускаються за помірними цінами. Ясна річ, саме вони і визначають ментальність населення старшого віку. Бо з нинішніми пенсіями перед ними невеликий вибір, чого найбільше боятися: коронавірусу чи голоду.

Мігранти рятують демографію

ВПРОДОВЖ минулого року на Київщині кількість населення зросла на 13,5 тисячі. А впродовж січня нинішнього у регіоні додалося ще дві тисячі постійних мешканців. Відтак, за оцінкою головного управління статистики області, на початок лютого чисельність населення становить один мільйон 800 тисяч осіб.

Нібито оптимістичний демографічний показник, надто на тлі решти регіонів України, які стрімко знелюднюються. Втім, годі сподіватися, що у краї народжуваність переважає смертність. Торік тут померло на 1400 жителів більше, ніж народилося. У звіті служби зазначається, що збільшення чисельності населення краю відбулося за рахунок міграційного приросту — 2256 осіб.

Додасться врятованих життів

У СТАВИЩЕНСЬКУ центральну районну лікарню привезли апарат штучної вентиляції легень, закуплений коштом місцевих бізнесменів-благодійників. Вагу такої допомоги, як ніхто, можуть оцінити медичні працівники. Тому саме вони приймали апарат з особливою вдячністю. Директор комунальної райлікарні Юрій Воропай зазначив, що кожен апарат штучної вентиляції легень у закладі — це чиїсь врятовані життя.

Директор департаменту охорони здоров’я Київської ОДА Максим Іонов повідомив, що cьогодні в області є 199 апаратів ШВЛ різного класу і потужності, планують закупити ще 50. Реальна потреба удвічі більша.

Ліс для прийдешніх поколінь

У СВЯТОШИНСЬКОМУ лісництві на ділянці площею понад гектар висадили сіянці дубів і сосен. Промайнуть роки, поки деревця забуяють лісом, поліпшуючи екологічну ситуацію навколо Києва і в самій столиці. Молодий сосновий ліс вважається найкращим місцем для прогулянок. Адже фітонциди, які виділяє сосна, знищують широкий спектр небезпечних мікроорганізмів, у тому числі кишкову паличку і збудник туберкульозу — паличку Коха. Як зазначають науковці, один гектар соснового лісу щодня продукує близько п’яти кілограмів корисних фітонцидів.

Зацвіли магнолії

У СТОЛИЧНОМУ ботанічному саду імені академіка А.В. Фоміна розцвіли перші магнолії. Тут зібрана найбільша на теренах України колекція цих дерев. Їх росте понад три сотні, ще й 65 видів.

Шкода, звичайно, що в ці карантинні дні шанувальники природних щедрот не мають можливості на власні очі помилуватися ними і вдихнути аромат магнолієвого цвіту. Та й самі квіти з ніжними біло-рожевими пелюстками для своєї появи світові обрали не дуже слушні погодні умови. На вулиці якраз похолодало, а ночі ще морозні.

Як повідомляється, період квітування магнолії зазвичай припадає на середину квітня, проте, як бачимо, все залежить від погодних умов.

Браконьєрів ловитиме «лелека»

У ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ зоні відчуження, на землях біосферного радіаційно-екологічного біосферного заповідника, немає відбою від браконьєрів.

— Віднедавна нам на допомогу прийшли представники фронтової аеророзвідки. У повітряному просторі Чорнобильського заповідника були випробувані потужний безпілотний авіаційний комплекс «Лелека-100» і кілька дрібніших квадрокоптерів. Пролетівши аж до кордону з Білоруссю, їх «очі» засікли тварин у лісі та велику рибу в річках. Відтепер браконьєрам уже не сховатися від нашої служби охорони. Риба може нереститись спокійно, — розповіли у заповіднику.

Наразі на Київщині запроваджена нерестова двомісячна заборона на вилов риби.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове