Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Про тих, хто поруч

Фото на пам’ять

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

Ветеран журналістики Роман Островський часом жартує, що низка зірок естради «виросла»… з його легкої руки. Доводить це рідкісними знімками, зробленими тоді, коли майбутні знаменитості ще «спиналися на ноги».

СКАЖІМО, далекого 1971-го в багатотиражці «Радянський студент» Чернівецького університету, де він навчався на хімічному факультеті, опублікував свою світлину: Софія Ротару, Назарій Яремчук і Василь Зінкевич виконують популярну «Червону руту». В об’єктив його фотоапарата вони потрапили під час зйомок однойменного музичного фільму в Яремчі. На той час лише студентська газета могла похвалитися знімком, на якому молоді артисти співають разом.

А вже наступного року невгамовний «фотомисливець» зафіксував тріумф співучих посланців Буковини у Москві — Володимир Івасюк, Назарій Яремчук і Василь Зінкевич стали лауреатами Всесоюзного телеконкурсу «Алло, ми шукаємо таланти». Не з порожніми руками повернувся додому й Роман — привіз дванадцять відзнятих плівок для Чернівецької телестудії та особистого архіву.

З роками той архів дедалі більше розбухав, автор продовжував шукати нові сюжети і персонажів… Зокрема, щастило на зустрічі й товаришування з близькими по духу яскравими творчими особистостями.

— Якось від однокласниці по коломийській школі Марії Соколовської дізнався, що «Червону руту» Володимир Івасюк подарував саме їй, — демонструє фотокопію «документа» пан Роман. — Тоді вони разом навчались у медінституті, були учасниками студентського ансамблю. Марія показала мені цей листок зошита, на якому закоханий автор написав слова пісні й присвяту: «Мусі від Володі». Всю глибину його почуттів, казала, зрозуміла через багато років, коли прочитала рядки його твору «Елегія для Марії».

Коли Володимира не стало, його батько, відомий літератор і науковець Михайло Івасюк, довірив Романові Островському потай проявити кілька останніх фотоплівок сина. Ними чомусь цікавився КДБ, можливо, там були зафіксовані особи, причетні до вбивства талановитого композитора (такий остаточний висновок оприлюднив у червні 2019-го Київський науково-дослідний інститут судових експертиз). Однак віддруковані знімки і негативи ненадовго затримались у домі письменника — загадково зникли.

— Але не зовсім, — дістає папку з власного архіву Роман Островський. — Михайло Григорович, очевидно, передбачив, що таке може трапитись, тому не заперечував, аби у мене залишилися копії. Отож ця родинна реліквія Івасюків збереглася.

Хоча пан Роман формально вже перетнув «екватор» — розпрощавсь із піввіковою творчою працею у газетах і на радіо, проте «фотоскриню» принагідно поповнює. Найчастіше, коли з Тернопільщини пускається у мандри Буковиною, карпатськими плаями. На жаль, відколи у наше життя увірвалася війна, фотографує не лише пейзажі — час від часу, доставляючи із волонтерами продукти, медикаменти українським бійцям, фіксує й сувору нинішню реальність. З надією, що завтра все зміниться…

Є у товариського за вдачею Романа Карловича, як каже, «хобі» — полюбляє організовувати різні зустрічі. Збирав разом однокласників, одногрупників, навіть зумів звести докупи колишніх мешканців рідного міста, які разом виростали на одній вулиці…

Запрошені з радістю відгукуються на його «кличі». Вочевидь, люди, особливо поважного віку, мають велику потребу в спілкуванні. Тим паче, якщо це навіює ще й приємні спогади. Зрештою, і фото на пам’ять залишиться — про це неодмінно потурбується їхній невгамовний товариш.

На фото: власник «фотоскрині» Роман Островський.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове