Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Поради до часу

Березові бруньки — чудові ліки

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

знавець народної медицини.

Цієї весняної пори настав час звернути увагу на дерево життя — березу. Тому що березові бруньки дуже швидко перетворюються на ніжне листячко. Але ж із них можна приготувати природні ліки від багатьох недуг. Щойно березові бруньки набубнявіють і стануть липкими на дотик, їх можна збирати.

ЦІЛЮЩИХ властивостей брунькам берези надає ефірна бальзамічна олія, яка особливо цінна для організму. Вони містять жирні кислоти, вітаміни і мінерали. Завдяки цим компонентам березові бруньки є ефективним протизапальним, протинабряковим, сечогінним, жовчогінним засобом.

Ці та низка інших властивостей бруньок берези, виявлених народною медициною дослідним шляхом, підтвердила й наука. Березові бруньки корисні в разі запалень і застудних захворювань. Вони рятують від токсинів і допомагають схуднути.

За легкої застуди березові бруньки заварити, як чай (чайну ложку на 0,5 склянки окропу) й випити протягом дня за три рази в теплому вигляді. Якщо під час застуди ломота в тілі відчувається цілий день, то на ніч слід натерти тіло спиртовою настоянкою березових бруньок, що провокує рясне потовиділення й зменшує ломоту. Після розтирання настоянкою слід лежати під теплою ковдрою, щоб добре пропітніти.

Від різного кашлю: 2 столові ложки березових бруньок змішати з 50 г несолоного вершкового масла, поставити на вогонь, довести до кипіння, але не кип’ятити. Тримати на слабкому вогні чи в духовці годину. Зняти суміш із вогню, коли трохи охолоне, але буде ще тепла, відцідити, віддушити, бруньки викинути. Додати 200 г меду й добре розмішати. Вживати по столовій ложці чотири рази на день.

За ревматизму, артриту: 10 г березових бруньок покласти в емальовану ємність, залити 200 мл гарячої води й накрити кришкою. Гріти на паровій бані 15 хвилин, настояти 45 хвилин, відцідити й долити води до початкового об’єму. Пити теплий відвар по третині-половині склянки два-три рази на день за 15 хвилин до їди.

За захворювань шлунка, кишечника, дихальних органів: 6 г бруньок залити 200 мл окропу й кип’ятити 20 хвилин, потім поставити в тепле місце на 30-40 хвилин; відвар перецідити, віддушити й додати води до початкової кількості. Пити теплим по чверті склянки чотири рази після сніданку, обіду, підвечірку й вечері.

У разі блювоти, стенокардії: 5 г бруньок залити 200 мл гарячої води, настояти 30 хвилин, перецідити. Пити щогодини по 30-50 мл.

Для діабетиків: 20 г бруньок запарити 400 мл гарячої води й настоювати шість годин. Відцідити й розділити на п’ять порцій. Випити настій теплим рівними порціями протягом дня. Курс — один-два тижні.

За хронічних захворювань нирок, особливо з утворенням ниркових каменів і каменів у сечовому міхурі, за хвороб травного тракту, для вигнання гостриків і аскарид: чайну ложку бруньок залити 0,5 склянки окропу, настояти на водяній бані в щільно закритій посудині 15 хвилин, охолодити за кімнатної температури 45 хвилин, перецідити; настій розділити на три частини й усю порцію випити протягом дня за три рази.

Протизапальний та сечогінний засіб: 1,5 столової ложки бруньок залити 300 мл окропу, настояти дві години. Пити теплим після їди по 0,5 склянки шість разів на день.

У разі затримки сечі: столову ложку бруньок залити 200 мл окропу й настоювати годину під щільною кришкою в теплому місці. Випити за один раз, курс — 10-15 днів.

У разі нефриту, набряків: 15 г бруньок залити 400 мл окропу, настояти годину, відцідити. Пити по 0,5 склянки (100 мл) чотири рази на день.

За варикозу (змащувати варикозні шишки вранці та ввечері) й атеросклерозу (пити двічі на день): столову ложку бруньок залити 0,5 склянки води й кип’ятити 5 хвилин на водяній бані. Далі настоювати в духовці за температури 180°С протягом трьох годин, після чого використовувати за призначенням.

Зупинити блювоту, знизити ревматичний і м’язовий біль: чотири столові ложки бруньок залити 500 мл горілки чи 70-відсоткового спирту, настояти в теплому місці тиждень. Вживати по чайній ложці перед їдою, але перед цим слід розвести в невеликій кількості води. Цю ж настоянку можна використовувати для компресів і для втирання.

За перевтоми, стресу, під час клімаксу: 15 г бруньок залити двома склянками 70-відсоткового спирту чи горілки, дати настоятися в затемненому місці, періодично збовтуючи, за 10-12 днів перецідити. Пити по 10-20 крапель два-три рази на день перед їдою. Курс — не менш як місяць.

За шкірних захворювань, гострого ревматизму, запалень печінки, за пологової гарячки, виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки: 50 г бруньок настояти 10 днів у 500 мл (пляшка) горілки. Пити настоянку по 0,5-1 чайній ложці з водою тричі на день за 15-20 хвилин до їди.

За різних шкірних захворювань, опіків, геморою: склянку попередньо подрібнених бруньок залити 600 мл олії, поставити в темне місце на 40 діб, регулярно збовтувати. Потім додати подрібнені ромашку, деревій і звіробій (по 50 г кожної рослини) та настоювати ще 20 діб. Після цього настоянку кип’ятити на слабкому вогні 30 хвилин і знову поставити в темне місце на три доби. Перецідити й змащувати проблемні місця кілька разів на день, можна робити олійні аплікації.

Екзема, хронічна екзема мошонки, промежини, свербіння заднього проходу: березові бруньки розтерти в ступці й залити спиртом із розрахунку за вагою: на одну частину бруньок — п’ять частин спирту (або горілки), настояти тиждень.

Методика лікування: хворі місця (кисть, стопа) занурити в гарячу ванну (температура ванни — максимально висока, яку можна витримати). У ванну додати спиртову настоянку з розрахунку 10 мл на 1 л води. Тривалість процедури — 30 хвилин (не більше). Після ванни уражені ділянки шкіри не витирати, а дати висохнути. Таку ванну роблять раз на день. Якщо процес локалізований у таких місцях, де місцеві ванни неможливі, слід застосовувати протягом години гарячі примочки з таким самим розчином настоянки. У разі появи сухості й відчуття стягування шкіри в осередках ураження за годину після ванни на них слід накласти мазь із ланоліну та настоянки березових бруньок.

Приготування мазі: в нагрітий до температури плавлення ланолін додати з лишком спиртову настоянку бруньок. Після застигання ланоліну зайвину настоянки, що не з’єдналася з ним, злити. Тривалість застосування у середньому 15-20 днів. Як за гострої, так і за хронічної екземи після шести чи більше ванн настає пересихання шкіри, з яким легко впоратися, користуючись описаною вище маззю.

Увага! Якщо немає особливих вказівок, звичайний курс застосування препаратів березових бруньок — один місяць.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове