Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Наші інтерв’ю

Наша доля в наших руках

Розмову вів
Михайло ГУБАШ.

Клятий коронавірус (антисептика на нього!) продовжує залишатися темою №1 у світі, зокрема й в Україні. Що тут удієш? Хіба що дотримуватися умов карантину й дослухатися порад фахівців, які не користаються із ситуації з метою власного збагачення (а таких, на жаль, останнім часом розвелося достобіса). Та мова тут не про них, а про знаних в Україні і світі справжніх фахівців своєї справи. Саме тому «Сільські вісті» звернулися до доктора біологічних наук, професора Сергія Мельничука з проханням надати відповіді на запитання, пов’язані зі скандальним новоприбульцем COVID-19, в тому числі й на такі, які майже не висвітлюються в інших ЗМІ. До речі, у дусі часу, тобто в умовах карантину, інтерв’ю було проведене в умовах самоізоляції обидвох сторін — дистанційно, за посередництва всесвітньої павутини Інтернет.

— СЕРГІЮ Дмитровичу, на Вашу думку, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина чи таки лабораторія в тому ж Ухані, звідки міг «втекти» китайський коронавірус?

— На сьогодні важко відповісти однозначно. Це якщо і буде встановлено, то ще не скоро. Відомо, що цей вірус був виявлений під час діагностування нового виду атипової пневмонії у місцевих жителів, які працюють на ринку тваринницької продукції у місті Ухань провінції Хуйбей, КНР. Найімовірніше, джерелом розповсюдження структурно зміненого вірусу атипової пневмонії стали кажани. Річ у тому, що практично всі гризуни і птахи є активним природним джерелом різного роду вірусних і бактеріальних інфекцій для людей. Це пов’язано із фізіологічною особливістю цих тварин, а саме підвищеною температурою тіла на відміну від людей. Тому тварина чи птах може не хворіти або хворіти в легкій формі, але при цьому бути переносником цього захворювання до людини. Одними з найпоширеніших видів інфекційних захворювань, які передаються від птахів і мишей, є вірус грипу, сальмонельоз, хламідіоз та ін. Тому необачне поводження з дикою фауною може призвести до таких страшних і глобальних наслідків, які ми переживаємо зараз із цим новим вірусом в усьому світі. Це надзвичайно серйозно стосується і громадян нашої країни. У нас також є величезна кількість сільськогосподарських ринків, часто і просто хаотичних, де немає ніякого державного контролю й нагляду за харчовою сировиною і продукцією. Тому слід насамперед відповідально ставитися до того, що споживаєш сам і що несеш до себе додому.

— Коли можна чекати на першу вакцину від нового коронавірусу? У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що не раніше, ніж через півтора року.

— Розробка і, головне, масове виробництво будь-якої вакцини проти нового вірусу — процес надзвичайно складний і тривалий. Тут питання не лише у випробуванні й офіційному підтвердженні ефективності, а й не менш важливе — масовість виробництва. За попередніми оцінками, розробка вакцини і налагодження її виробництва мають відбутися наприкінці 2020 року. Втім, сподіваймося, що це станеться швидше!

— Всі люди брати. Проте між ними є відмінності. Зокрема, расові. Наприклад, кажуть, що деякі народи не мають ферменту, який розщеплює алкоголь, тому стосунки зі спиртним у них кепські — алкоголізм і т. п. Є у людей й інші відмінності, обумовлені етнічною приналежністю («что русскому хорошо, то немцу смерть»). Наскільки вірогідною є інформація про те, що коронавірус становить загрозу переважно для представників «жовтої» раси?

— Висловлювалися такі думки, оскільки цей штам вірусу новий і до того ж зовсім не вивчений. Але ці припущення були спростовані після того, як почали хворіти люди інших рас і на інших континентах. Тому цей штам вірусу є небезпечним як для китайців, так і для африканців, європейців. А от наскільки і для кого, покаже час. Важливо розуміти, що вірус даного штаму має надзвичайно велику і швидку заразливість. Тому одна необачлива людина може інфікувати десятки і сотні своїх співгромадян, для частини з яких це матиме смертельний ризик. Зараз украй важливо не дати можливості вірусу швидко розповсюдитись по всій країні. І якщо хтось уважає, що до сільської місцевості ця біда не дійде, то глибоко помиляється. Сьогодні, коли люди мають змогу просто і швидко перетинати кордони не лише областей, а й країн та континентів, подібні заспокоювання не мають ніякого сенсу.

— Не секрет, що чимало країн виробляли й таємно продовжують виробляти й розробляти біологічну зброю. Адже, на думку деяких «діячів», вона є ефективнішою і менш руйнівною від звичайної або ядерної. Чи не маємо у ситуації з коронавірусом вияв біологічної війни?

— Така діяльність має назву «біотероризм». Цей спосіб знищення всього живого, і передусім людини, приходить тихо і робить свою чорну справу. Лихо в тому, що роблять це люди, погані люди, які заради власної наживи або з фанатичних переконань втілюють найганебніші методи впливу і біди в практику. І найголовніше, що не обов’язково займатись виробництвом і синтезом подібних нових видів зарази. Достатньо навіть розповсюджувати цю гидоту навмисно — від невеликих знань та заради власної наживи — і цього вже вистачить для створення великих проблем людству. Сучасний світ активно бореться з такими виявами, і нашій країні потрібно також не стояти осторонь, вірячи, що нас захистить хтось інший. Новітня історія показує, що таке є малоймовірним.

— Ваша чи ваших знайомих діяльність стосувалася подібних досліджень чи виробництв?

— Ні. Ні моя діяльність, ні моїх колег не стосувалася цього, а от боротьба із цим — так. Ми вже колись із вами говорили про проблеми з африканською чумою свиней. Так от, вона також є одним із видів біологічних атак і зброї. Але це окреме питання, хоча про нього не можна забувати. І нехтувати ним. Україна досі — вже шостий рік! — так і не перемогла цієї біди.

— Чи можна оцінити ймовірність появи COVID-20, COVID-21? Від яких факторів це може залежати — природних, геополітичних, ще якихось?

— Ніхто не виключає імовірності мутації цього вірусу, адже він і з’явився на основі мутації вірусу SARS-CoV. COVID-19 на 70% аналогічний попереднику. Тому, вочевидь, зупинення поширення інфекції призведе до затухання й ліквідації епідемії. І це дасть змогу людству відійти від цієї біди.

— Як ви оцінюєте зусилля Мінохорони здоров’я України щодо запобігання епідемії? Можливо, щось зайве, а щось іще варто було б запровадити до вже зробленого?

— Оцінювати, критикувати чи вихваляти треба за результатами діяльності. Зараз це, по суті, вже нічого не дасть. Найважливіше, щоб система дій МОЗу була запобіжною, а не пожежною — за фактом. Зараз необхідно зупинити розповсюдження вірусу серед людей, а зробити це можна шляхом повного припинення контакту один з одним. Необхідно мінімум десять днів для повного розуміння ситуації і впровадження подальших заходів щодо локалізації і ліквідації епідемії.

Поради від професора Сергія Мельничука, що потрібно робити у зв’язку з оголошеною пандемією коронавірусу COVID-19

1. Залишайтеся вдома і виходьте зі свого житла лише у крайніх випадках і з чітким розумінням, «куди йду і що треба зробити»!

2. Максимально ізолюйте від контактів людей поважного віку. Чим старша людина, тим більший ризик смертності!

3. Якщо треба з кимсь зустрітися, найкраще місце для зустрічі — на відкритому повітрі, а ще краще — по телефону.

4. Оцінюйте стан здоров’я людини, з якою контактуєте. У разі підозри на поганий стан його здоров’я припиняйте зустріч, уживайте заходів із дезінфекції і йдіть. Ви найперший оцінювач ситуації.

5. Якщо Ви курите — кидайте! В країні й без того мало апаратів штучної вентиляції легенів! Курці аналогів цигарок — не втішайтесь: вони шкідливіші для вас і ваших бронхів, ніж звичайний тютюн!

6. Пийте протягом дня якомога більше чистої води (1,5-2 літра), підігрітої до температури 35-40 градусів.

7. Ніяких рукостискань! Використовуйте інші способи вітання: кивок, кулак об кулак, ліктями, туфлями тощо.

8. Використовуйте тільки свій кулак, щоб торкнутися вимикачів світла, кнопки ліфта тощо.

9. Використовуйте одноразові рукавички при контакті з предметами в громадських місцях.

10. Відкривайте двері закритим кулаком або стегном — не беріться за ручку рукою, якщо є інший спосіб відкрити двері. Особливо це важливо для туалетів і дверей у публічних місцях!

11. Використовуйте дезінфікуючі серветки в магазинах, коли користуєтесь візками, включно з протиранням ручки і дитячого сидіння у продуктових візках.

12. Мийте руки з милом протягом 20 секунд і / або використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі, що містить понад 60% спирту щоразу, коли ви повертаєтеся додому з БУДЬ-ЯКОГО місця, де перебували інші люди.

13. Тримайте пляшку з дезінфікуючим засобом біля кожного входу до вашого будинку. Також в автомобілі для після заправки або якщо ви торкалися інших забруднених предметів, коли не можете відразу ж вимити руки.

14. Якщо можливо, кашляйте або чхайте в одноразову хустинку і викидайте її. Використовуйте свій лікоть, тільки якщо нема іншого варіанта. Одяг на вашому лікті може містити вірус, який здатен зберігатись там тиждень і більше!

Важливі зауваження:

lЦей вірус поширюється великими краплями при кашлі та чханні. Це означає, що повітря від дихання іншої людини не уразить вас! АЛЕ всі поверхні, де ці крапельки осідають, заразні в середньому протягом тижня — все, що пов’язано з інфікованими людьми, буде зараженим і потенційно заразним.

lВірус перебуває на поверхні, і ви не заразитеся, якщо на ваше незахищене обличчя ніхто не буде прямо кашляти або чхати!

lЦей вірус має рецептори тільки для клітин легень (себто він уражує лише легені). Єдиний шлях зараження цим вірусом — потрапляння його через ніс або рот із вашої руки, кашель або чхання зараженого у ваш ніс, рот, очі.

Люди ніколи раніше не наражалися на цей штам вірусу, і в результаті наш організм не має імунітету до нього. Сьогодні вірусологи й інші фахівці з усього світу роблять величезні зусилля для вивчення молекулярної і клінічної картини і характеристик цього вірусу. Колосальні знання з генетичної будови, структури і вірулентності цього вірусу здобуті ними вже сьогодні. АЛЕ поточного року, найімовірніше, не буде випущено для масового застосування НІЯКИХ ліків або вакцин, які могли б захистити людство чи обмежити інфекцію всередині нас. Дай Бог, щоб це було не так!

Поки доступні тільки симптоматична підтримка і превентивні заходи задля нерозповсюдження вірусу серед людей.

Тому золоте правило для збереження здоров’я — це карантин і обмеження контактів між людьми!

Будьте здорові й ставтеся з розумінням до оточуючих!

Все в наших руках!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове