Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Iгри Банкової до шмиги не всім

Підготувала
Марина ТІШКОВА.

Нещодавні переговори в Мінську з участю керівника Офісу Президента А. Єрмака, котрі завершилися підписанням «таємних протоколів» про створення консультативного органу
з представниками ОРДЛО і фактичним переведенням Росії зі статусу учасника конфлікту в статус спостерігача, обурили не лише критиків «зеленої» влади. Збунтувалася частина фракції «Слуга народу».

НЕЩОДАВНО на особистих сторінках у соцмережах понад півсотні представників президентської фракції з’явився текст звернення до Президента В. Зеленського із закликом не допустити створення цього органу. Серед найактивніших — Є. Чернєв, представник IT-бізнесу, доброволець, та Гео Лерос, засновник арт-проєктів, позаштатний радник Президента. В одному з інтерв’ю останній розкритикував главу ОПУ А. Єрмака, підписаний ним документ, С. Сивоха з його «нацплатформою примирення», заявивши про наявність в оточенні В. Зеленського тих людей, які його «підставляють». Є. Чернєв і ще близько 20 депутатів фракції «Слуга народу» надіслали офіційного листа Секретарю РНБО О. Данилову з проханням звільнити «миротворця» за дії, котрі «викликають стурбованість у суспільстві, створюють політичну напругу і дискредитують президента».

Таким чином, внутрішні суперечності фракції стали відомі всім. Не стерпівши «норовливості» нардепів, Офіс Президента почав активно гасити скандал. «Бунтівників» оперативно викликали «на килим», сім депутатів видалили свої дописи в соцмережі, а дехто, вочевидь, з переляку, навіть власні сторінки... Хоча подробиці «консультацій» їх учасники тримають у таємниці, з усього зрозуміло, що розмова була жорсткою. Крім того, В. Зеленський звільнив Гео Лероса з посади свого позаштатного радника. «Бачу, що Єрмак прочитав моє інтерв’ю», — відреагував останній. Як це повелось, у підсумку на публіці учасники «розбірок» зробили вигляд, що нічого серйозного не сталось, а депутати просто висловили побоювання суспільства.

Проте диму без вогню не буває. Дехто з експертів прогнозує, що це початок кінця як «монобільшості», так і парламенту 9-го скликання загалом. «Запаморочення від успіхів», яке було влітку, минуло. Голосування за відставку генпрокурора Р. Рябошапки, коли «монобільшість» дала лише 179 голосів із 248 можливих, дало зрозуміти, що не всі підтримують ігри Банкової.

Відтак, пророкують політичні експерти, вже незабаром пропрезидентську фракцію почне так лихоманити, що на Банковій просто не зможуть її контролювати. А це на тлі голосування за ринок землі, призначення міністрів чи ухвалення імовірних екстрених рішень, пов’язаних з економічною кризою, може вилитись у що завгодно… Утім, за словами політолога О. Гараня, формально депутати виступили не проти В. Зеленського, а проти А. Єрмака. «Це перші вияви непокори, будемо дивитися, як буде далі», — обережно коментує він.

Згідно із законодавством, розпуск парламенту можливий не раніше літа, коли закінчується рік від попередніх позачергових виборів. Президент у своєму «брутальному» стилі висловив власну позицію стосовно цього під час торішнього пресмарафону: «Вони перемогли завдяки мені, завдяки підтримці суспільством мого прізвища і завдяки тому, що багато хто з них щось значить у своїх регіонах, багато хто з них професіонали. Я не хочу зараз ламати цю партію. Але якщо вони будуть продовжувати їсти одне одного, я їх розпущу».

Однак навряд чи Банкова на це наважиться. Адже в умовах економічної кризи та пандемії коронавірусу влаштовувати дочасні вибори — абсолютне божевілля. Тож єдиний вихід у Президента — приборкати непокірних депутатів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове