Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • За покликом серця

Є така професія — Батьківщину захищати

Ярослав ЯЦЕВСЬКИЙ.

Київська область.

Фото автора.

ПРОФЕСІЯ військового стає дедалі престижнішою та затребуванішою. Про це свідчить і статистика. Лише нинішнього року в Таращанському районі, що на Київщині, контракт із ЗСУ підписали 28 військовозобов’язаних.

Одним із наших земляків, які свідомо обрали справою свого життя захист Батьківщини, — Руслан Валерійович Левківський, житель села Плоске. Народився і зростав юнак у незалежній, мирній Україні, коли про війну ніхто не міг і подумати. Однак виховання у сім’ї та школі він дістав таке, що не міг ховатися ні від строкової служби, ні від війни. У 2017 році підписав контракт із 92-ю окремою механізованою бригадою імені кошового отамана Івана Сірка, що дислокується у Чугуївському районі Харківської області.

За час війни на Донбасі Руслан відбув три ротації на передових рубежах. Першого року воював у найгарячіших точках — Мар’їнці, Красногорівці. Там, будучи вірним військовій присязі, виявив мужність, героїзм, за що отримав свою першу бойову нагороду від Президента держави.

У 2018-2019-х старший солдат, водій бойової машини Руслан Левківський у складі екіпажу БТРа-4Е воює в Авдіївці. Пліч-о-пліч із ним боронять рубежі побратими: навідник-оператор Віталій і командир машини Іван. У цьому ж складі хлопці три місяці тому одержали свої чергові нагороди — медалі Івана Сірка. Козацької відзнаки було удостоєно близько 20 військових, які воювали неподалік Авдіївської «промки» — місця, знакового для багатьох українських воїнів і бригад, адже вона є стратегічною ділянкою. У 2016-му наші оборонці витіснили окупантів, взявши «промку» під вогневий контроль, відтоді не дають ворогу підступитися ближче.

Воює наш герой із позивним «Пікассо». Таке ім’я дісталось йому ще в перші місяці перебування на Донбасі: ремонтуючи понівечену в боях техніку з-під Шахти Бутівка, він майстерно розфарбував машину.

Під час нашого спілкування поряд із цікавими епізодами Руслан згадував і трагічні — смерть побратимів, друзів. На власні очі йому довелось бачити, як снайперська куля обірвала життя 19-річної дівчини-вартової. Після цього як не стверджувати, що справжні герої нашого часу — це воїни АТО.

Руслан — скромний, щирий українець, який самовіддано виконує свій громадянський обов’язок. Із Плоского є ще один контрактник, який обрав професію військового — Валерій Петрович Стеценко. Такі люди потрібні Україні, адже ким би вони не були до війни, за необхідності взяли до рук зброю і роблять свою справу сумлінно.

Про них завжди пам’ятають у плосківській громаді. І як справжнього героя зустрічають Руслана односельці, висловлюють шану батькам Валерію Юхимовичу та Світлані Вікторівні за порядну дитину, гарного сина, зразкового військового. Дякуємо вам, дорогі захисники, що бороните Україну, щоб нинішнє і майбутні покоління зростали у вільній і по-справжньому європейській державі. Ми віримо, що війна закінчиться завдяки мужності всіх, хто цінує і любить рідну землю. Нехай береже вас Господь. Слава Україні! Героям Слава!

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води!

Всілякого добра

Сергій МІСЮРЕНКО.

Полтавська область.

90-й ДЕНЬ народження відсвяткувала жителька села Костюки, що в Хорольському районі Полтавщини, Пелагея Федорівна Корнієнко. З цією визначною датою її привітали і вручили подарунки від СТОВ «Мусіївське» заступник директора із земельних питань Жанна Радько, фахівець по роботі з пайовиками Світлана Кулик, сільський голова Андрій Фесенко і голова первинного осередку ради ветеранів Ольга Манженко. Вони висловили найщиріші побажання Пелагеї Федорівні міцного здоров’я, оптимізму, добробуту, злагоди в родині, всілякого добра і гарного настрою.

Пелагея Федорівна у роки своєї молодості полола гектари буряків, в’язала снопи, скиртувала солому, допомагала на фермі. На той час у Костюках діяло базове господарство з великою фермою, конюшнею, бригадою, коморами і токами. Роботи ніколи не бракувало. У перше післявоєнне десятиліття техніки практично не було, тому доводилося забезпечувати виконання поставлених планів руками чоловіків і жінок. Так у тяжкій селянській праці минали роки. Вдома вона завжди знаходила розраду у любові чоловіка Миколи Федоровича і маленької донечки Раїси. А якось місцева поштарка попросила жінку допомогти їй рознести пошту. Так волею випадку Пелагея Федорівна аж на 18 років змінила професію. Коли жінка підрахувала свої роки роботи у ланці, на фермі, коморі та пошті, їх вийшло сорок шість...

Нині щирістю і оптимізмом ювілярку сповнює турботлива і любляча родина: донька Раїса, онуки Владислав, Марина і п’ятирічний правнучок Максим.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове