Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Білоруська адреса Лесі Українки

Алєсь КАРЛЮКЕВИЧ, письменник.

м. Мінськ, Білорусь.

СЕРЕД пуховичівських літературно-мистецьких поселень, сіл, містечок, зв’язаних з історією білоруської літератури та славними уродженцями Пуховиччини, які звершились як поети, прозаїки, найвідоміші Дукора, Рудзенськ, Пуховичі, Шацьк. А от Дубравка в цьому плані не на слуху. Але й тут відбуваються події, які з часом стануть історією літературного краєзнавства Пуховичівського району.

Зовсім недавно у Дубравській середній школі відбулася імпреза на честь української письменниці Лесі Українки. До школярів і наставників завітали радник-посланник Посольства України у Республіці Білорусь Петро Врублевський і перший секретар української амбасади Іван Башняк. Під час зустрічі учні розповідали про життєвий і творчий шлях Лесі Українки, читали поезії класика української літератури. Ансамбль «Мілавіца» чарував білоруськими піснями.

Зустріч сподобалась усім. Про це говорили і українські гості, і директор школи Валентина Андрєєва, і директор районного краєзнавчого музею Олександр Пранович. До речі, у пуховичан давня дружба із українською амбасадою. Уже вшосте щороку пуховичівські музейники влаштовують заходи на честь Лесі Українки, яка навідувалась колись у тутешнє село Блонь.

У районному музеї зберігаються твори мистецтва, присвячені класику української поезії, а також її книги. Тому й не дивно, що вірші Лесі Українки часто звучать у стінах музею і в Блоні, і в районній мистецькій галереї, розташованій у Мар’їній Гірці.

У білоруській столиці Мінськ є вулиця Лесі Українки. Може, з часом ім’я поетеси увійде і в пуховичівську топоніміку? Чому б, наприклад, не назвати іменем Лесі Українки одну з вулиць Мар’їної Гірки — центру Пуховичівського району — або якусь із вулиць села Блонь? Пам’ять зосталася б на століття!..

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

«Не смерть страшна, не довгий час неволі,

не важко буть героєм проти них;

>а страшно жить, запрягшись мимоволі,

в ярмо дурниць та клопотів дрібних».

Павло ГРАБОВСЬКИЙ,

український поет, лірик, публіцист, перекладач, яскравий представник української інтелігенції, яка в умовах самодержавної Російської імперії вела боротьбу за національну свободу України.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове