Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

(За повідомленнями ЗМІ).

ЛЬВІВСЬКЕ мистецтво, як і усе світове, пішло на карантин через коронавірус, але не цілком— воно перейшло в режим он-лайн, повідомляє zaxid.net. Органний зал, наприклад, пропонує безкоштовні он-лайн трансляції концертів упродовж кількох тижнів карантину. Шукайте на їхній сторінці у Facebook та каналі Youtube. Львівські театри теж дарують безкоштовні вистави. Львівська опера впродовж цих тижнів виставлятиме постановки на своєму каналі та у соцмережах. Опери і балети з’являтимуться там щоп’ятниці, суботи та неділі і будуть доступні протягом доби.

* * *

НА ЧЕТВЕРТІЙ урочистій церемонії Національної кінопремії «Золота Дзиґа» почесну нагороду за внесок у розвиток українського кінематографа вручать видатній акторці театру та кіно Аді Роговцевій. Про це повідомляється на сайті Української кіноакадемії. Творчий доробок актриси складається з більш як 150 ролей у театрі, понад 100 теле- та кіноролей, серед яких роботи в картинах «Лісова пісня», «Салют, Маріє!», «Вічний поклик», «Камінний господар», «Приборкання вогню», «Море», «Було в батька три сини», «Два місяці, три сонця».

* * *

В СТОЛИЦІ України відбулась прем’єра документального фільму «Кіно-Перформанс. Народний Малахій». Це екранізація п’єси драматурга Миколи Куліша та режисера Леся Курбаса. Її автори доводили глядачам, що головна цінність нації — культура, передає 24 канал. «Малахій — це духовний сфінкс нашої свідомості. І ось це бажання робити реформу всього світу — це те вічне українського роду, що робить нас цікавими сталкерами свого роду», — сказала директорка Національного центру театру і мистецтва імені Леся Курбаса Неллі Корнієнко.

* * *

НА ЗАСІДАННІ правління Національної спілки письменників України, яке відбулося 12 березня, ухвалено рішення про підтримку Відкритого листа представників національних творчих спілок до Президента України В. Зеленського з приводу Національної премії України імені Тараса Шевченка. Вищий керівний орган Спілки письменників вимагає негайного розпуску складу Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, який дискредитує світле ім’я Тараса Шевченка. Письменники пропонують обрати до його складу авторитетних діячів культури на нових засадах за широким представництвом усіх національних творчих спілок України.

* * *

СТОЛИЧНА митниця оформила унікальну картину «Голод-33», присвячену голодомору 1930-х років. Про це повідомляє УНН із посиланням на прес-центр Київської митної служби. У пресцентрі митниці зазначили, що автором полотна є Віктор Цимбал, який жив і працював у США. «Цю картину розміром 96х162 см було ним написано в 1934 році, а вперше репрезентовано публіці 1936-го в Буенос-Айресі. Це був один із перших творів у світі, присвячений трагедії голодомору», — йдеться у повідомленні.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

«Не смерть страшна, не довгий час неволі,

не важко буть героєм проти них;

>а страшно жить, запрягшись мимоволі,

в ярмо дурниць та клопотів дрібних».

Павло ГРАБОВСЬКИЙ,

український поет, лірик, публіцист, перекладач, яскравий представник української інтелігенції, яка в умовах самодержавної Російської імперії вела боротьбу за національну свободу України.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове