Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45056

  • На зв’язку — Одещина

Нас меншає

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЧИСЕЛЬНІСТЬ населення області за рік зменшилася на 3078 осіб і на початок 2020-го становить два млн 377,2 тис. осіб. За статистичними даними, обсяг природного скорочення населення в 2019 році збільшився на 1690 чоловік, на 100 померлих припадало лише 63 новонароджені. Серед причин смерті перше місце займали хвороби системи кровообігу (64,3%), друге — новоутворення (15,1%), третє — зовнішні причини смерті (6,2%). Позитивним є тільки міграційний приріст населення, який становив 9075 чоловік.

У передчутті посухи

ЯКЩО торік абрикоси зацвіли в Одесі 25 березня, то нині це сталося 27 лютого. Когось ця краса порадувала, а у когось викликала тривогу. Адже внаслідок аномально теплої і безсніжної зими спостерігається нестача води в річках і вологи в ґрунті. Тож може виникнути посуха. Щось подібне спостерігалося в 1990-х роках. Тоді аграріїв виручили поливні площі сільгоспугідь. От і тепер слід робити на це ставку. І без урядової підтримки тут не обійтись.

Відходи стали доходами

У СЕЛІ Котловина Ренійського району кооператив «Гагауз Єрі» займається виробництвом пелет із відходів моркви, петрушки, буряків і соняшнику, які раніше викидалися. Керівник господарства Михайло Цонков каже, що гранулятор купив не десь за світами, а у Жмеринці на Вінниччині, тож із запчастинами проблем не виникає. Щоправда, довелося вдосконалити виробничий процес: додали транспортер, щоб запечені пелети встигали охолоджуватися до потрапляння в тару. Завдяки такому джерелу теплоенергії люди стали менше вирубувати лісосмуги. Надалі кооператив планує виробляти паливо з ароматом лаванди, на таку продукцію вже є замовлення з Німеччини.

Прецедент для олігарха

НАГЛЯДОВА рада Одеського припортового заводу скасувала конкурс із вибору постачальника давальницької сировини, який виграла компанія «Укрнафтобуріння».

Крім цієї фірми, в конкурсі брали участь іще чотири компанії з України, одна зі США і дві з Швейцарії. Чим же не вгодив переможець конкурсу? Подейкують, що головна причина у особистостях співвласників «Укрнафтобуріння» Ігореві Коломойському і Віталієві Хомутиннику. Ті судитимуться і, швидше за все, виграють справу. Але ж прецедент!

Допомагаємо білорусам

У ПОРТУ «Південний» розвантажено перший танкер із нафтою для її подальшого транспортування нафтопроводом до Білорусі. Договір діє до кінця 2020 року і передбачає співпрацю сторін із транспортування нафти до Мозирського НПЗ. Це дасть змогу підвищити рівень завантаження нафтотранспортної системи України і виручить сусідню Білорусь. Як відомо, Росія з 1 січня припинила постачати нафту в Білорусь через розбіжності щодо ціни на сировину. Відтак постачання альтернативної нафти білорусам здійснюються з України, Польщі, країн Балтії, Казахстану і Азербайджану.

Риба шукала де глибше?

КОНТРРОЗВІДКА СБУ викрила і припинила функціонування масштабної схеми протиправної легалізації громадян Російської Федерації на території Євросоюзу. Механізм організував громадянин України. Він підшукував клієнтів у Росії і виготовляв для них фальсифіковані документи. Потім через корупційні зв’язки із співробітниками органів юстиції та адвокатами іноземної держави забезпечував позитивний розгляд заявок, складання іспитів на знання мови, прийняття присяги та інші процедури. У ході обшуків вилучено матеріали щодо незаконної легалізації понад тисячі громадян РФ і країн СНД.

Спектакль за голосуванням

ОДЕСЬКИЙ академічний театр музичної комедії через епідемію коронавірусу став показувати вистави через Інтернет у режимі он-лайн. «Театр не існує без глядачів, і ми вважаємо, що з будь-якої складної ситуації завжди є вихід. Тому починаємо безпрецедентну акцію спільних переглядів улюблених вистав», — вирішили в творчому колективі. Глядачі самі можуть обрати спектакль шляхом голосування із 15 запропонованих вистав.

До кращих часів

РИНОК «7-й кілометр» закрили на карантин до 3 квітня.

При цьому доступ підприємців, їхніх представників, орендарів і найманих працівників до торговельних об’єктів здійснюється за перепустками, а на території проводиться щоденна дезінфекція. Нагадаємо, що на цьому об’єкті торгівлі до карантину працювало близько 60 тисяч осіб, щодня його відвідували близько 200 тисяч покупців із різних куточків України. Що ж, бізнес перечекає, аби здоров’ю громадян не шкодити.

Затримали зловмисників

ОЗБРОЄНУ банду з чотирьох чоловік затримано зі стрільбою на вулиці Грушевського в Одесі. Сталося це у перший же день карантину. Співробітники управління стратегічних розслідувань Нацполіції в Одеській області та бійці спецпідрозділу «КОРД» вели спостереження за «бригадою» кілька днів. Коли ж бандити запланували напад на інкасаторів банку, правоохоронці зуміли попередити злочин. Щоб затримати зловмисників, довелося стріляти по колесах їхнього автомобіля. Як виявилося, затримані причетні й до інших злочинів.

Крали мільйонами

ЗАТРИМАНО п’ять членів угруповання, які організували викрадення дизпального з території локомотивного депо «Одеської залізниці». До складу злочинної групи входили чинні та колишні працівники структурного підрозділу залізниці, а також депутати сільрад регіону.

Знаючи про кількість дизпального в резервуарах, посадовці локомотивного ДЕПО робили так, щоб у них завжди залишалося пальне, тоді як в офіційних документах відображали його видачу на потреби рухомого складу в повному обсязі. За попередньою домовленістю на територію депо заїжджали спеціально обладнані автомобілі, куди з резервуарів перекачували залишки дизпального. Потім викрадене перевозилося до підпільних складів або реалізовувалося підприємствам різних секторів економіки через незаконні АЗС.