Вівторок, 17 березня 2020 року № 20 (19768)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19768/print.php?n=44986

  • Освіта

ЗНО відтерміновується?

Олена КОЩЕНКО.

В Україні через коронавірус перенесли дату проведення ЗНО. Поки що — пробного, яке передує основній сесії тестування.

ЯК ВІДОМО, пробне ЗНО в Україні мало стартувати вже за п’ять діб, 21 березня. На цю дату було призначено тестування з української мови та літератури. Але з метою запобігання можливому розповсюдженню на території нашої країни захворювання на коронавірус оголосили карантин до 3 квітня включно. Він, зокрема, передбачає призупинення навчального процесу до цієї дати у всіх навчальних закладах країни — школах, ПТУ, коледжах, технікумах, інститутах, академіях і університетах.

МОН повідомило, що найближчими днями для випускників шкіл підготують спеціальний курс відеозанять із самостійної підготовки до ЗНО. Тим часом і без того щільний графік проведення зовнішнього тестування довелося ще більше ущільнити, впритул наблизивши пробне тестування до дат проведення основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

Отже, пробне ЗНО з української мови і літератури тепер має відбутись уже наступного після скасування карантину дня — 4 квітня. Заплановані досі на 28 березня тестування з інших предметів (з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, а також із іноземних мов: англійської, французької, німецької та іспанської) офіційно перенесено на 11 квітня 2020 року. І це, зважте, за умови, якщо на той момент у державі уряд не подовжить карантин. І поки що гарантії, що цього не станеться, також немає, застерегли в Українському центрі оцінювання якості освіти…

Учасникам пробного ЗНО надійдуть нові запрошення-перепустки з актуальними датами. Щоб узяти участь у тестуванні, їх належить самостійно видрукувати і принести із собою на пункт тестування.

І наостанок залишилося нагадати терміни проведення основної сесії ЗНО-2020, які Український центр оцінювання якості освіти наразі залишив незмінними. Згідно з графіком, реєстрація на участь у ній триватиме по 24 березня. Цьогоріч у тестуванні в обов’язковому для всіх порядку, у рамках державної підсумкової атестації, візьмуть участь понад 346 тис. випускників середніх шкіл. Також на нього вже зареєструвались 10% випускників шкіл попередніх років. ЗНО складатимуть із чотирьох предметів. Із них три обов’язкові у рамках державної підсумкової атестації. Перший — українська мова і література, другий — математика або історія України. Третій предмет вступник обирає на свій розсуд. Крім цього, абітурієнт може додатково пройти ще одне зовнішнє оцінювання. Розміщення запрошень-перепусток відбудеться до 30 квітня.

Розпочнеться основна сесія зовнішнього оцінювання 21 травня тестом із математики, 26 травня — українська мова і література, 28 травня — фізика, 1 червня — французька, іспанська і німецька мови, 2 червня — англійська мова, 4 червня — історія України, 9 червня — біологія, 11 червня — географія і завершиться 15 червня тестуванням із хімії.

Додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання відбудеться з 25 червня до 17 липня 2020-го.

Оголошення результатів із математики і фізики буде представлено до 12 червня; з української мови та літератури, історії України та іноземних мов — до 20 червня; з біології, хімії та географії — до 24 червня, повідомляє УЦОЯО.