Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Точка зору

Роман Безсмертний: «Якими ж дурнями треба бути, щоб таке підписати»

Тетяна Ніколаєнко,

головний редактор bykvu.com

У п’ятницю ЗМІ опублікували документи з мінських домовленостей, в яких фіксується суб’єктність ОРДЛО, а також пропонується створити раду для їх участі в узгодженні дій стосовно проведення майбутніх виборів на Донбасі. Що цей документ означає для України, який саме план у Росії і чому Андрієм Єрмаком мала б зацікавитись СБУ, інформаційному агентству «Букви» bykvu.com розповів колишній учасник мінської контактної групи Роман Безсмертний.

— Як ви, як людина, що працювала в мінській групі багато років, сприйняли цей документ?

— Перша емоція була така дуже чесна — це ж якими дурнями треба бути, щоб підписати такий документ. Друга — коли я разів чотири прочитав, — ну в школі не вчилися, інститут прогуляли, не розуміють наслідків. Якби сказати російською — «потерялись в ситуации». Тут немає і натяку на здоровий глузд ні в політичній, ні в правовій, ні в мілітарній частинах.

Третя — що йдеться, по суті, про визнання сторонами конфлікту представників ОРДЛО та України. І виведення Росії за рамки конфлікту. Навіщо йти на такий крок, я не розумію.

— Ця історія логічна лише в контексті того, що Володимир Зеленський оголосив себе президентом миру, який заради цього готовий на все.

— Я на це згадую приказку: від добра добра не чекай. І римський вислів: хочеш миру — готуйся до війни.

— Перед тим як випливли у ЗМІ ці документи, були повідомлення про зустріч у Мінську Дмитра Козака і Андрія Єрмака. Чи є цей документ, на вашу думку, результатом саме цієї зустрічі?

— Можу сказати одне, що цей документ — це точно не результат роботи ТКГ чи підгруп мінського формату. І вперше за всю свою історію знайомства з Леонідом Кучмою я можу сказати, що його використали. Кучма розуміє, що це все означає, і навряд чи йому це подобається.

А головне, що Єрмак зробив фатальну помилку — вони надали суб’єктність бойовикам ОРДЛО. І що б він не казав журналістам на брифінгу, російське інформаційне агентство «Russia today» це завтра по світу розтрубить так, що він ніколи вже з цього не виплутається.

Мені здавалося, що Зеленський, як людина, котра саме завдяки інформаційній складовій кампанії стала президентом, має розуміти, наскільки важлива інформаційна боротьба — що не організаційний, технічний фактори домінують, а інформаційний. Хочеться запитати: ти хочеш, щоб тебе питали, чиє завдання ти виконуєш? На яку державу працюєш? Я б на місці СБУ задався цим запитанням.

— Навряд чи друг Зеленського глава СБУ Баканов піде на такий крок проти довіреної особи Президента…

— Тут питання не дружби, а інтересів держави. І це серйозне питання, його треба оприлюднювати.

Вибачте, що це за підпис під документами: «Согласен, Ермак»? Я розумію, нехай делегація, у неї там хоч якісь повноваження є. А які повноваження в Єрмака, хочеться спитати? А що, документи вже не треба ратифікувати?

І як можна писати на документі мовою іншої країни, мовою ворога «согласєн». Де ви таке бачили? Мене від цього просто рве на частини. І це робить випускник факультету міжнародних відносин. Я бачу, що він виконує завдання.

— Чиє завдання він виконує? Москви чи Зеленського?

— Зеленський не уявляє, що це за каша заварена. Тому його можна лише вести в цьому процесі. І він точно його не веде.

Але я бачив президентів, які не розбиралися в процесі, але хотіли кращого для країни, тому вони брали паузу. Наш цього не робить. Значить, міркую я, Єрмак має такий авторитет в очах Зеленського, що він його переконує.

— Судячи із завдань цієї ради, вона готуватиме умови для проведення виборів на Донбасі восени чи коли там домовляться?

— Ця рада має лише дорадчі функції, але ж питання не в її повноваженнях. Питання в картинці. Кого посадять в раду? Може, там сидітиме десять сивох. А картинка від них ітиме по всьому світу, і в ній буде про подолання «внутрішнього конфлікту».

Вас не дивує, що цей документ виплив якраз після того, як Медведчук злітав у Москву, а Сивохо хотів репрезентувати свою платформу порозуміння? Мені здається все це планом, розробленим у Кремлі.

Один ніби створює громадський вимір процесу, другий летить у Москву і створює парламентський. Ось яка має бути картинка на виході: і Європа підтримує, і Рада Європи, і громадськість.

— А саму раду створять, як гадаєте?

— Думаю, що ні. Це лише інформаційна історія.

— Тобто щоб Росія зафіксувала статус ОРДЛО як суб’єкта?

— Так. І наші «генії» повелися.

— В документі також згадується про нові лінії розмежування. На вашу думку, після розведення в трьох місцях чи доцільно продовжувати цю практику?

— Моя позиція, що далі це продовжувати неприпустимо і треба повернути війська на позиції назад. Я розцінюю два останні зіткнення на лінії фронту як спроби російської сторони зробити зони для прориву. І це вже питання Генштабу і аналітиків, які там сидять, — ніяких відведень більше бути не може. Україна в цій ситуації втрачає суперважливі позиції для оперативно-тактичного контролю над ситуацією. Російська воєнщина що у нас, що в Сирії користується ще тими, старими, напрацюваннями.

— Я думаю, що ці розведення ще й не на користь нашим солдатам, які не розуміють, що вони там роблять, коли Президент домовляється про мир.

— Для солдатів важливий не Президент, а щоб на сотню був хоч один старший, хто пояснить, навіщо вони там стоять. Тоді буде все в порядку. Ні — тоді в нас будуть проблеми.

— Ще один пункт згаданого документа — це обмін полоненими. Як ви думаєте, чи відбудеться він і чи відбудеться друга нормандська зустріч?

— Цей обмін конче потрібний Зеленському і Єрмаку, щоб врятувати своє обличчя. Але, боюсь, що вони за це ще щось здадуть.

А у Нормандії, гадаю, зберуться, посидять. Без особливих результатів. Європейців зараз більше хвилюватиме коронавірус і сирійські біженці.

— Після того як у «відставку» пішов Владислав Сурков, а на перші ролі вийшов Дмитро Козак, багато говориться про повторення молдовського сценарію в Україні, що нам повертатимуть Донбас, як Молдові Придністров’я. Ви вірите в такий варіант?

— По-перше, хочу сказати, що говорити про відставку Суркова можна, лише використовуючи лапки. В його інтерв’ю з цього приводу є ключова фраза «ізмєнілся контекст». І з цього треба виходити. А щодо дій Росії, то треба пам’ятати відому українську приказку: не вмер Гаврило, то болячка додавила. Тут те саме: це просто різний інструментарій буде. В Суркова він був агресивний, а в Козака м’якший. Але нам все одно треба готуватися до війни. Путін завершить питання з Конституцією, 9 травня проведуть парад, а потім спровокують в Україні або внутрішній конфлікт (між Президентом і суспільством), або підуть на пряму агресію. Ситуація, яка складається в Росії після падіння цін на нафту, змушуватиме шукати об’єкти для атаки. Першою впаде Білорусь, потім ситуація дійде до балтійських країн…

— Звісно, постає питання, а як же Європа, США? Чи вони допоможуть нам?

— Нам допомогти може тільки «нам», тобто ми самі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове