П’ятниця, 21 лютого 2020 року № 13 (19761)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19761/print.php?n=44777

Добрива з відходів

НИНІ гній стає майже недоступним, позаяк корів дедалі менше. Тому й ціна на органіку висока. Мінеральні добрива також не дешевшають, хоча багато хто уникає застосовувати їх на своїй ділянці. Ось і доводиться викручуватися…

Дбайливі господарі протягом усього сезону використовують харчові відходи як добрива. Здебільш вони потрапляють до компостної купи, перепрівають, затим — на поле.

Але можна йти іншим шляхом: у холодну пору заготовляти органічні добрива для майбутнього сезону. Тут важливий системний підхід. Збирати доцільно такі кухонні відходи: використана чайна заварка, яєчна шкаралупа, картопляне лушпиння та цибулиння.

Чай

Спитий чай містить велику кількість калію, так що в пору дозрівання плодів заварку можна застосовувати для підживлення овочевих на грядці. Крім калію, чай містить кальцій, магній, марганець, натрій і залізо.

У відкритий ґрунт заварку можна вносити відразу, без попередньої обробки. Використаний чай до того ж поліпшує структуру ґрунту. А ось для підживлення кімнатних рослин заварку, по-перше, краще підсушувати, а по-друге, не варто нею сильно захоплюватися. Річ у тому, що, внесена у великих кількостях, вона має властивість суттєво підкислювати ґрунт.

Яєчна шкаралупа

Це джерело легкозасвоюваного кальцію. Вона на 93% складається саме з нього. Найкраще заготовляти оболонку сирих яєць. Її слід промити і висушити, а потім зберігати в паперових пакетах: так не буде неприємного запаху.

Шкаралупу вносять у вигляді порошку або поливають рослини настоєм.

Цибулиння

Про те, що цибуля дуже корисна рослина, знають усі. Застосування цибулиння в саду і на городі дає змогу впоратися відразу з кількома проблемами. Обприскуючи цибульним настоєм ягідні кущі, ми захищаємо їх від багатьох шкідників. Поливаючи розсаду, можна уникнути «чорної ніжки», а вносячи лушпиння безпосередньо в ґрунт, поповнюємо його органічними речовинами та мікроелементами.

Лушпиння цибулі потрібно просушити і зберігати в полотняних мішках або картонних коробках.

Картопляні лушпайки

Шкурки від картоплі цілком можна використовувати як добриво. В них міститься крохмаль, калій і багато корисної органіки. Лушпайки, попередньо заморозивши, доцільно складувати до настання тепла на холодному балконі чи в літній кухні, веранді. Як тільки пригріє сонце, запаси слід зсипати у компостну купу.

Інший спосіб — засушування — потребує дещо більшого клопоту, зате отримаєте зручне добриво, яке довго зберігається і застосовується за потреби. Добре просушені лушпайки тримають у картонних коробках чи паперових пакетах. Влітку лушпиння доцільно застосовувати для підживлення смородини, малини, огірків, капусти, баштанних культур. Але воно не «працює» на всіх видах пасльонових (томати, баклажани, перці, картопля).