![]()
Добрива з відходів НИНІ гній стає майже недоступним, позаяк корів дедалі менше. Тому й ціна на органіку висока. Мінеральні добрива також не дешевшають, хоча багато хто уникає застосовувати їх на своїй ділянці. Ось і доводиться викручуватися… Дбайливі господарі протягом усього сезону використовують харчові відходи як добрива. Здебільш вони потрапляють до компостної купи, перепрівають, затим — на поле. Але можна йти іншим шляхом: у холодну пору заготовляти органічні добрива для майбутнього сезону. Тут важливий системний підхід. Збирати доцільно такі кухонні відходи: використана чайна заварка, яєчна шкаралупа, картопляне лушпиння та цибулиння. Чай Спитий чай містить велику кількість калію, так що в пору дозрівання плодів заварку можна застосовувати для підживлення овочевих на грядці. Крім калію, чай містить кальцій, магній, марганець, натрій і залізо. У відкритий ґрунт заварку можна вносити відразу, без попередньої обробки. Використаний чай до того ж поліпшує структуру ґрунту. А ось для підживлення кімнатних рослин заварку, по-перше, краще підсушувати, а по-друге, не варто нею сильно захоплюватися. Річ у тому, що, внесена у великих кількостях, вона має властивість суттєво підкислювати ґрунт. Яєчна шкаралупа Це джерело легкозасвоюваного кальцію. Вона на 93% складається саме з нього. Найкраще заготовляти оболонку сирих яєць. Її слід промити і висушити, а потім зберігати в паперових пакетах: так не буде неприємного запаху. Шкаралупу вносять у вигляді порошку або поливають рослини настоєм. Цибулиння Про те, що цибуля дуже корисна рослина, знають усі. Застосування цибулиння в саду і на городі дає змогу впоратися відразу з кількома проблемами. Обприскуючи цибульним настоєм ягідні кущі, ми захищаємо їх від багатьох шкідників. Поливаючи розсаду, можна уникнути «чорної ніжки», а вносячи лушпиння безпосередньо в ґрунт, поповнюємо його органічними речовинами та мікроелементами. Лушпиння цибулі потрібно просушити і зберігати в полотняних мішках або картонних коробках. Картопляні лушпайки Шкурки від картоплі цілком можна використовувати як добриво. В них міститься крохмаль, калій і багато корисної органіки. Лушпайки, попередньо заморозивши, доцільно складувати до настання тепла на холодному балконі чи в літній кухні, веранді. Як тільки пригріє сонце, запаси слід зсипати у компостну купу. Інший спосіб — засушування — потребує дещо більшого клопоту, зате отримаєте зручне добриво, яке довго зберігається і застосовується за потреби. Добре просушені лушпайки тримають у картонних коробках чи паперових пакетах. Влітку лушпиння доцільно застосовувати для підживлення смородини, малини, огірків, капусти, баштанних культур. Але воно не «працює» на всіх видах пасльонових (томати, баклажани, перці, картопля). |