П’ятниця, 21 лютого 2020 року № 13 (19761)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19761/print.php?n=44773

Якість дріжджів легко перевірити

БАГАТЬОМ знайома ситуація: замісили тісто, чекаєте годину-дві-три, а воно не підходить. Ніби й дріжджі свіжі, і готували як завжди. Для того, щоб тісто гарантовано піднялося, щоб випічка була пухкою, варто витратити кілька хвилин на те, аби перевірити якість дріжджів. Один надійний експрес-метод допоможе дізнатися, чи свіжі дріжджі.

Навіть якщо термін придатності, зазначений на упаковці, не закінчився, це ще не гарантує того, що вони активні. Для тестування знадобиться 100 мл теплої води (35-45°С), по чайній ложці дріжджів і цукру, а також дві столові ложки борошна.

Борошно, цукор та дріжджі кладуть у миску і перемішують до однорідної маси, щоб не було грудочок. Наливають у суміш теплу воду, перемішують до однорідності, накривають серветкою і ставлять у тепле місце. Через 10 хвилин серветку знімають. Якщо дріжджі живі, тісто підніметься шапочкою, у ньому буде багато бульбашок. Цей розчин можна використати для приготування тіста. Якщо борошняна суміш не змінила консистенції, дріжджі можна використати хіба що для підживлення рослин.

Такий спосіб годиться для перевірки активності будь-яких дріжджів, сухих і вологих (пресованих). Вологі дріжджі бажано попередньо розчинити до однорідності в теплій воді, потім додати цукор, борошно і ще раз акуратно перемішати до однорідної маси, потім накрити серветкою.

Пресовані дріжджі перевіряють ще й таким способом. Відломіть невеликий шматочок від брикету. Якщо вдалось — дріжджі придатні до використання, а якщо ні — тягнуться і злегка нагадують пластилін, — з них узагалі не вийде нічогісінько. Навіть якщо ще не минув термін придатності, продукт, найімовірніше, зберігався в неналежних умовах.

Якщо дріжджі активні, то додавати їх у тісто більше, ніж вказано у рецепті, не варто. Починати формувати паляницю потрібно тоді, коли тісто збільшилося в об’ємі у 2-2,5 разу. Для цього може знадобитися різний час: усе залежить від тіста (складників та консистенції), температури інгредієнтів та повітря у приміщенні.