П’ятниця, 21 лютого 2020 року № 13 (19761)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19761/print.php?n=44758

Героям слава

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ВІД 2014-го друга декада лютого для більшості українців назавжди стала часом сумних спогадів. Цими днями вшановуємо пам’ять Небесної сотні та загиблих у боях неподалік Дебальцевого.

Шість років тому 18 лютого розпочався розстріл Майдану. Впродовж буремних днів до 20 лютого у центрі Києва загинуло близько ста мирних протестувальників, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, кількасот були заарештовані та піддані тортурам.

20 лютого 2019 року Генпрокуратура заявила, що фактично завершила розслідування злочинів проти учасників Майдану. Однак від 20 листопада 2019-го це відомство втратило повноваження розслідувати ці кримінальні провадження і почало передавати справи у Державне бюро розслідувань. Тим часом першим заступником голови ДБР став Олександр Бібіков — адвокат, який захищав у суді інтереси експрезидента Януковича…

…П’ять років тому на дебальцевський напрямок лінії фронту російсько-терористичні війська стягнули понад 19 тис. чоловік. Безпосередньо навколо цього міста Донецької області їм протистояли близько 4700 наших бійців. Їхні мужність та стійкість змусили ворога відмовитися від подальших наступальних дій. 18 лютого 2015 року почався плановий вихід українських військ з Дебальцевого. За даними Генерального штабу ЗСУ, внаслідок бойових дій біля міста у період з 15 січня по 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, сімох узято в полон та 18 зникли безвісти. За оборону Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців (у тому числі 136 — посмертно), відзнаками Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ — 450 осіб.

Дехто, особливі російські військові експерти, намагаються представити відступ від Дебальцевого як велику поразку Української армії. Таку хибну однозначність вони дуже хочуть закарбувати в пам’яті нашого суспільства. Тим часом у військових академіях світу Дебальцевська операція ЗСУ введена в навчальний план як приклад правильно організованих штабної роботи та оборонної тактики. Час усе розставить на свої місця, сьогодні ж просто вшануймо пам’ять героїв.