Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Цікаві факти про фрукти

ТАКИЙ кислий фрукт, як лимон, містить цукру більше, ніж солодка полуниця.

Жителі Стародавнього Риму вважали, що кислий лимон — отруйний фрукт. Його навіть занесли до списку смертоносних продуктів і використовували проти молі.

Сік папаї — найсильніший розчинник. З його допомогою можна видалити не тільки дуже стійкі забруднення, а навіть позбутися відбитків пальців.

Кавуни та дині кубічної форми навчилися вирощувати японські фермери. Для досягнення такої форми молодий плід поміщають у скляну ємність. Такі ягоди зручно перевозити (розміщувати на поверхні, ставити один на одний), але і коштують вони дорожче, ніж звичні для нас круглі.

Сік грейпфрута не рекомендують вживати разом з ліками. У ньому містяться фуранокумарини — речовини, які збільшують концентрацію активних речовин препаратів. Це може призвести до негативних наслідків, викликаних передозуванням ліків. Небажаний побічний ефект спостерігається при прийомі з грейпфрутовим соком більше чотирьох десятків лікарських препаратів.

Цікаві факти про фрукти стосуються етикету їх очищення та вживання. Так, мандарини заведено чистити руками, а апельсини — ножем.

У Німеччині за часів правління Гітлера поїдання і продаж заморських фруктів, зокрема бананів, вважалися непатріотичним. Так, над лотком з бананами продавець повинен був вивісити плакат з агітацією купувати німецькі яблука.

Якщо залишити апельсини на дереві, вони не перезріють.

Яблука дуже корисні для здоров’я, оскільки в них немає натрію, холестерину і жиру.

У всьому світі існує близько семи з половиною тисяч сортів яблук. Вони різняться не тільки смаком, але і за розмірами — від маленьких, як вишенька, до великих, як грейпфрут.

Клітковина не втрачається навіть у сушених, консервованих і заморожених фруктах.

У країнах Євросоюзу фруктами вважаються морква, томати, ревінь, огірки, солодка картопля, імбир, гарбуз. З них виготовляють навіть джеми і варення...

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий.

Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася.

Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове