|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Цікаві факти про фрукти ТАКИЙ кислий фрукт, як лимон, містить цукру більше, ніж солодка полуниця. Жителі Стародавнього Риму вважали, що кислий лимон — отруйний фрукт. Його навіть занесли до списку смертоносних продуктів і використовували проти молі. Сік папаї — найсильніший розчинник. З його допомогою можна видалити не тільки дуже стійкі забруднення, а навіть позбутися відбитків пальців. Кавуни та дині кубічної форми навчилися вирощувати японські фермери. Для досягнення такої форми молодий плід поміщають у скляну ємність. Такі ягоди зручно перевозити (розміщувати на поверхні, ставити один на одний), але і коштують вони дорожче, ніж звичні для нас круглі. Сік грейпфрута не рекомендують вживати разом з ліками. У ньому містяться фуранокумарини — речовини, які збільшують концентрацію активних речовин препаратів. Це може призвести до негативних наслідків, викликаних передозуванням ліків. Небажаний побічний ефект спостерігається при прийомі з грейпфрутовим соком більше чотирьох десятків лікарських препаратів. Цікаві факти про фрукти стосуються етикету їх очищення та вживання. Так, мандарини заведено чистити руками, а апельсини — ножем. У Німеччині за часів правління Гітлера поїдання і продаж заморських фруктів, зокрема бананів, вважалися непатріотичним. Так, над лотком з бананами продавець повинен був вивісити плакат з агітацією купувати німецькі яблука. Якщо залишити апельсини на дереві, вони не перезріють. Яблука дуже корисні для здоров’я, оскільки в них немає натрію, холестерину і жиру. У всьому світі існує близько семи з половиною тисяч сортів яблук. Вони різняться не тільки смаком, але і за розмірами — від маленьких, як вишенька, до великих, як грейпфрут. Клітковина не втрачається навіть у сушених, консервованих і заморожених фруктах. У країнах Євросоюзу фруктами вважаються морква, томати, ревінь, огірки, солодка картопля, імбир, гарбуз. З них виготовляють навіть джеми і варення... Версія для друку До списку статтей | ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий. Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася. Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.
|