Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Добрива з відходів

НИНІ гній стає майже недоступним, позаяк корів дедалі менше. Тому й ціна на органіку висока. Мінеральні добрива також не дешевшають, хоча багато хто уникає застосовувати їх на своїй ділянці. Ось і доводиться викручуватися…

Дбайливі господарі протягом усього сезону використовують харчові відходи як добрива. Здебільш вони потрапляють до компостної купи, перепрівають, затим — на поле.

Але можна йти іншим шляхом: у холодну пору заготовляти органічні добрива для майбутнього сезону. Тут важливий системний підхід. Збирати доцільно такі кухонні відходи: використана чайна заварка, яєчна шкаралупа, картопляне лушпиння та цибулиння.

Чай

Спитий чай містить велику кількість калію, так що в пору дозрівання плодів заварку можна застосовувати для підживлення овочевих на грядці. Крім калію, чай містить кальцій, магній, марганець, натрій і залізо.

У відкритий ґрунт заварку можна вносити відразу, без попередньої обробки. Використаний чай до того ж поліпшує структуру ґрунту. А ось для підживлення кімнатних рослин заварку, по-перше, краще підсушувати, а по-друге, не варто нею сильно захоплюватися. Річ у тому, що, внесена у великих кількостях, вона має властивість суттєво підкислювати ґрунт.

Яєчна шкаралупа

Це джерело легкозасвоюваного кальцію. Вона на 93% складається саме з нього. Найкраще заготовляти оболонку сирих яєць. Її слід промити і висушити, а потім зберігати в паперових пакетах: так не буде неприємного запаху.

Шкаралупу вносять у вигляді порошку або поливають рослини настоєм.

Цибулиння

Про те, що цибуля дуже корисна рослина, знають усі. Застосування цибулиння в саду і на городі дає змогу впоратися відразу з кількома проблемами. Обприскуючи цибульним настоєм ягідні кущі, ми захищаємо їх від багатьох шкідників. Поливаючи розсаду, можна уникнути «чорної ніжки», а вносячи лушпиння безпосередньо в ґрунт, поповнюємо його органічними речовинами та мікроелементами.

Лушпиння цибулі потрібно просушити і зберігати в полотняних мішках або картонних коробках.

Картопляні лушпайки

Шкурки від картоплі цілком можна використовувати як добриво. В них міститься крохмаль, калій і багато корисної органіки. Лушпайки, попередньо заморозивши, доцільно складувати до настання тепла на холодному балконі чи в літній кухні, веранді. Як тільки пригріє сонце, запаси слід зсипати у компостну купу.

Інший спосіб — засушування — потребує дещо більшого клопоту, зате отримаєте зручне добриво, яке довго зберігається і застосовується за потреби. Добре просушені лушпайки тримають у картонних коробках чи паперових пакетах. Влітку лушпиння доцільно застосовувати для підживлення смородини, малини, огірків, капусти, баштанних культур. Але воно не «працює» на всіх видах пасльонових (томати, баклажани, перці, картопля).

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий.

Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася.

Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове