Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Якість дріжджів легко перевірити

БАГАТЬОМ знайома ситуація: замісили тісто, чекаєте годину-дві-три, а воно не підходить. Ніби й дріжджі свіжі, і готували як завжди. Для того, щоб тісто гарантовано піднялося, щоб випічка була пухкою, варто витратити кілька хвилин на те, аби перевірити якість дріжджів. Один надійний експрес-метод допоможе дізнатися, чи свіжі дріжджі.

Навіть якщо термін придатності, зазначений на упаковці, не закінчився, це ще не гарантує того, що вони активні. Для тестування знадобиться 100 мл теплої води (35-45°С), по чайній ложці дріжджів і цукру, а також дві столові ложки борошна.

Борошно, цукор та дріжджі кладуть у миску і перемішують до однорідної маси, щоб не було грудочок. Наливають у суміш теплу воду, перемішують до однорідності, накривають серветкою і ставлять у тепле місце. Через 10 хвилин серветку знімають. Якщо дріжджі живі, тісто підніметься шапочкою, у ньому буде багато бульбашок. Цей розчин можна використати для приготування тіста. Якщо борошняна суміш не змінила консистенції, дріжджі можна використати хіба що для підживлення рослин.

Такий спосіб годиться для перевірки активності будь-яких дріжджів, сухих і вологих (пресованих). Вологі дріжджі бажано попередньо розчинити до однорідності в теплій воді, потім додати цукор, борошно і ще раз акуратно перемішати до однорідної маси, потім накрити серветкою.

Пресовані дріжджі перевіряють ще й таким способом. Відломіть невеликий шматочок від брикету. Якщо вдалось — дріжджі придатні до використання, а якщо ні — тягнуться і злегка нагадують пластилін, — з них узагалі не вийде нічогісінько. Навіть якщо ще не минув термін придатності, продукт, найімовірніше, зберігався в неналежних умовах.

Якщо дріжджі активні, то додавати їх у тісто більше, ніж вказано у рецепті, не варто. Починати формувати паляницю потрібно тоді, коли тісто збільшилося в об’ємі у 2-2,5 разу. Для цього може знадобитися різний час: усе залежить від тіста (складників та консистенції), температури інгредієнтів та повітря у приміщенні.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий.

Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася.

Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове