Вівторок, 18 лютого 2020 року № 12 (19760)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19760/print.php?n=44750

Денник

(За повідомленнями ЗМІ).

«2020-й у Львові буде з фокусом на культуру. Йдеться про всі ключові сфери життя — від спадщини, мистецтва, освіти до ремонту доріг та соціальної сфери», — зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. За його словами, на галузь культури із міського бюджету цього року додатково виділять 116 мільйонів гривень.

Програма «Львів-2020: Фокус на культуру» має на меті визначити пріоритетні напрями розвитку культури у 2020 році як ідеології міста у наступних галузях: спадщина, урбаністика, туризм, освіта, архітектура, інформаційні технології. Програма передбачає започаткування і реалізацію нових проєктів, знакових подій, дослідження.

* * *

Косівську мальовану кераміку внесли до репрезентативного списку світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Як пише видання Galka.if.ua, рішення ухвалили під час 14-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини в столиці Колумбії Богота.

Косівська мальована кераміка — найвідоміша гуцульська кераміка, що отримала назву від місця її створення — міста Косів на Івано-Франківщині, околиці якого багаті на глину. Гончарство тут було одним із основних ремесел, що дало змогу місцевим майстрам сформувати свій унікальний стиль. Виробництво косівської кераміки розвинулося в трьох центрах: Пістині, Косові (з селами Старий Косів, Смодна, Вербовець, Москалівка, Монастирське) і Кутах (із селом Старі Кути).

* * *

Український інститут національної пам’яті (УІНП), який очолив експерт у сфері освіти, культури і міфології Антон Дробович, має намір сфокусувати свою діяльність на героїзації особистостей, які об’єднують людей. Відповідну заяву Дробович зробив на засіданні комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики в середу, 11 грудня, повідомили «Українські новини».

«Інститут національної пам’яті, власне, продовжить пошук героїчних особистостей, але з акцентом на таких особистостях, які об’єднуватимуть українське суспільство, які допоможуть нам нарешті дійти згоди щодо таких особистостей», — сказав він.

При цьому серед завдань УІНП його директор назвав висвітлення Голодомору, Голокосту, аварії атомного реактора в Чорнобилі і боротьбу з міфами щодо різних історичних подій.

* * *

За значний внесок у популяризацію шведської літератури в Україні письменниця Галина Кирпа нагороджена шведським орденом Полярної зірки. Церемонія нагородження відбулась у Посольстві Швеції в Україні. Орден і вітальний лист від короля Швеції Карла XVI Густава вручив літераторці посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

Галина Кирпа — відомий перекладач зі скандинавських мов. Зокрема, вона переклала українською твори відомої шведської письменниці Астрід Ліндґрен, а також багатьох інших письменників Швеції. Орден Полярної зірки — одна з найвищих нагород Швеції, якою відзначають за заслуги в галузі науки, літератури та культури.

* * *

Світова прем’єра дебютного повнометражного документального фільму Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» відбулася на найбільшому фестивалі незалежного кіно в США 2020 Sundance Film Festival, у конкурсній секції World Documentary Competition. Про це повідомляє Держкіно. Українська режисерка отримала нагороду за найкращу режисерську роботу.

«Земля блакитна, ніби апельсин» розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де воєнні дії тривають уже шостий рік. Буденність багатьох цивільних людей у прифронтовій зоні докорінно змінилася. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Обстріли у Красногорівці, де живуть наші герої, не припиняються. Але попри всі труднощі ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають різні захоплення, грають на різних музичних інструментах і, що найцікавіше, знімають самотужки фільми про своє життя під час війни, йдеться у повідомленні.

* * *

Рівненські підземелля, окремі елементи яких датуються X-XII століттям, стануть частиною міжнародного культурного проєкту. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляють організатори спільноти «Таємничі підземелля Рівного».

«Таємничі підземелля Рівного» стануть частиною міжнародного пакту з охорони історичних пам’яток і культурних цінностей, зруйнованих під час збройних конфліктів. Це дасть змогу залишкам палацику «На Гірці» князів Любомирських стати в один ряд з найвизначнішими пам’ятками Європи, які були зруйновані за часів двох світових воєн. З такою ініціативою виступив автор проєкту експозиції та головний креатор художнього наповнення «Таємничих підземель Рівного» Анатолій Гайдамака.