Архів
Вівторок,
18 лютого 2020 року

№ 12 (19760)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

(За повідомленнями ЗМІ).

«2020-й у Львові буде з фокусом на культуру. Йдеться про всі ключові сфери життя — від спадщини, мистецтва, освіти до ремонту доріг та соціальної сфери», — зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. За його словами, на галузь культури із міського бюджету цього року додатково виділять 116 мільйонів гривень.

Програма «Львів-2020: Фокус на культуру» має на меті визначити пріоритетні напрями розвитку культури у 2020 році як ідеології міста у наступних галузях: спадщина, урбаністика, туризм, освіта, архітектура, інформаційні технології. Програма передбачає започаткування і реалізацію нових проєктів, знакових подій, дослідження.

* * *

Косівську мальовану кераміку внесли до репрезентативного списку світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Як пише видання Galka.if.ua, рішення ухвалили під час 14-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини в столиці Колумбії Богота.

Косівська мальована кераміка — найвідоміша гуцульська кераміка, що отримала назву від місця її створення — міста Косів на Івано-Франківщині, околиці якого багаті на глину. Гончарство тут було одним із основних ремесел, що дало змогу місцевим майстрам сформувати свій унікальний стиль. Виробництво косівської кераміки розвинулося в трьох центрах: Пістині, Косові (з селами Старий Косів, Смодна, Вербовець, Москалівка, Монастирське) і Кутах (із селом Старі Кути).

* * *

Український інститут національної пам’яті (УІНП), який очолив експерт у сфері освіти, культури і міфології Антон Дробович, має намір сфокусувати свою діяльність на героїзації особистостей, які об’єднують людей. Відповідну заяву Дробович зробив на засіданні комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики в середу, 11 грудня, повідомили «Українські новини».

«Інститут національної пам’яті, власне, продовжить пошук героїчних особистостей, але з акцентом на таких особистостях, які об’єднуватимуть українське суспільство, які допоможуть нам нарешті дійти згоди щодо таких особистостей», — сказав він.

При цьому серед завдань УІНП його директор назвав висвітлення Голодомору, Голокосту, аварії атомного реактора в Чорнобилі і боротьбу з міфами щодо різних історичних подій.

* * *

За значний внесок у популяризацію шведської літератури в Україні письменниця Галина Кирпа нагороджена шведським орденом Полярної зірки. Церемонія нагородження відбулась у Посольстві Швеції в Україні. Орден і вітальний лист від короля Швеції Карла XVI Густава вручив літераторці посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

Галина Кирпа — відомий перекладач зі скандинавських мов. Зокрема, вона переклала українською твори відомої шведської письменниці Астрід Ліндґрен, а також багатьох інших письменників Швеції. Орден Полярної зірки — одна з найвищих нагород Швеції, якою відзначають за заслуги в галузі науки, літератури та культури.

* * *

Світова прем’єра дебютного повнометражного документального фільму Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» відбулася на найбільшому фестивалі незалежного кіно в США 2020 Sundance Film Festival, у конкурсній секції World Documentary Competition. Про це повідомляє Держкіно. Українська режисерка отримала нагороду за найкращу режисерську роботу.

«Земля блакитна, ніби апельсин» розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де воєнні дії тривають уже шостий рік. Буденність багатьох цивільних людей у прифронтовій зоні докорінно змінилася. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Обстріли у Красногорівці, де живуть наші герої, не припиняються. Але попри всі труднощі ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають різні захоплення, грають на різних музичних інструментах і, що найцікавіше, знімають самотужки фільми про своє життя під час війни, йдеться у повідомленні.

* * *

Рівненські підземелля, окремі елементи яких датуються X-XII століттям, стануть частиною міжнародного культурного проєкту. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляють організатори спільноти «Таємничі підземелля Рівного».

«Таємничі підземелля Рівного» стануть частиною міжнародного пакту з охорони історичних пам’яток і культурних цінностей, зруйнованих під час збройних конфліктів. Це дасть змогу залишкам палацику «На Гірці» князів Любомирських стати в один ряд з найвизначнішими пам’ятками Європи, які були зруйновані за часів двох світових воєн. З такою ініціативою виступив автор проєкту експозиції та головний креатор художнього наповнення «Таємничих підземель Рівного» Анатолій Гайдамака.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове