П’ятниця, 14 лютого 2020 року № 11 (19759)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19759/print.php?n=44707

  • Спорт

Боротьба за олімпійські ліцензії

Микола МОТОРНИЙ.

Олімпіада-2020. Нині в українських атлетів 82 олімпійські ліцензії з 15 видів спорту. А всього Україна планує здобути на літні Олімпійські ігри-2020 в Токіо 150-200 ліцензій. Про це заявив президент НОК України Сергій Бубка на першому засіданні Оргкомітету з підготовки українських спортсменів до Олімпіади-2020, у якому взяв участь Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Під час засідання розглянуто стан підготовки національних збірних до Олімпійських та Паралімпійських ігор у Токіо. Сьогодні у наших спортсменів найвідповідальніший період. Наразі найбільшого успіху досягли наші збірні з художньої гімнастики і синхронного плавання. Остаточний список спортсменів, що представлять державу в Токіо, стане відомим у червні. На підготовку до Ігор Олімпійський комітет надав 109 мільйонів гривень.

У паралімпійців ситуація схожа, на сьогодні спортсмени вибороли 84 ліцензії. Усього ж запланували 174. Президент Комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич наголосив, що його команда їде в Токіо не просто змагатися, а перемагати. У наших паралімпійців амбітні плани — потрапити у топ-5 найкращих збірних світу на Іграх-2020.

Нагадаємо, літня Олімпіада в Токіо відбудеться з 24 липня по 9 серпня 2020 року. За медалі змагатимуться 11 тисяч спортсменів, які розіграють рекордні 339 комплектів нагород.

Боротьба. У Римі (Італія) триває чемпіонат Європи зі спортивної боротьби. На турнірі з греко-римської боротьби першу нагороду у складі збірної України здобув харків’янин Ленур Теміров. Він став бронзовим призером континентальної першості у ваговій категорії до 63 кг. У поєдинку за третє місце Теміров вирвав перемогу у норвежця Стіга-Андре Берге. Ще одна «бронза» в активі Миколи Кучмія, який у ваговій категорії до 130 кг переміг Зураба Гедехаурі з Росії.

«Золото» континентальних змагань виборов Семен Новіков, який став чемпіоном Європи у ваговій категорії до 87 кг. У фіналі українець упевнено подолав неодноразового призера чемпіонатів світу, чемпіона Європи-2017 угорця Віктора Льорінца (7:1).

Чемпіонат Європи з греко-римської, вільної та жіночої боротьби триватиме в італійській столиці до 16 лютого.

Легка атлетика. Українські стрибуни у висоту зайняли увесь п’єдестал на турнірі «Banskobystricka Latka» в Словаччині. Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко та Юлія Левченко вибороли «золото», «срібло» і «бронзу» змагань у Банській Бистриці.

На турнірі «OrlenCup» у Лодзі Вікторія Ратнікова подолала дистанцію 60 м з особистим рекордом 7,32 секунди, а Юлія Чумаченко стала другою зі стрибків у висоту.

Кікбоксинг. Національна збірна України виборола 13 золотих, 6 срібних та 6 бронзових медалей на Кубку Європи з кікбоксингу WAKO в хорватському місті Карловац.

Україна в командному підсумковому заліку посіла шосте місце: українці стали другими у рингових дисциплінах і дев’ятими — на татамі. Нашу країну на турнірі представляв 21 спортсмен.