Вівторок, 4 лютого 2020 року № 8 (19756)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19756/print.php?n=44619

  • Хочете — вірте,  хочете — ні

Тимко прогнозує весну

Олексій ЯРОВИЙ.

Поблизу Харкова відомий на всю Україну бабак Тимко III, який мешкає у селищі Гайдари на обійсті біологічної наукової станції Харківського університету імені В. Н. Каразіна, напророкував ранню весну.

ДО ЦЬОГО прогнози на засніженому подвір’ї станції робили не тільки його батько, а й дід. Коли похмурого дня опівдні небо сипонуло мокрим снігом і бабака витягли з його будиночка, то спросоння зубастий звірок, звісно, не побачив власної тіні. Старший викладач факультету біології Надія Токарська, яка розуміє не лише мову бабаків, а й природи, розтлумачила це так: весна повинна прийти рано — вже через шість тижнів. Усього за 17 років, відколи Тимки підрядилися прогнозувати погоду, було зроблено 17 прогнозів. І це вперше у цей час земля не була притрушена снігом.

— Наш бабак Тимко ніколи не помиляється — це тільки погода підводить, — жартує керівник харківського прес-клубу, з ініціативи якого було запроваджено День бабака, Людмила Доля.

Втім, гайдарівські бабаки прогнозують не лише погоду. Зазвичай їх просять передбачити й інші події, які цікавлять людей. Свого часу Тимки вгадували результати чемпіонату «Євро-2012», курс долара… Цього разу Тимка попросили сказати, чи буде сніг наступної зими. Між двома баночками Тимко ІІІ обрав ту, що без снігу, хоча його намагалися підкупити морквою.

Цього року весну Тимко ІІІ зустрічає не сам, а з дружиною. Тоді як він робив прогноз, вона спала. Щоб не будити подругу життя, молоду бабачиху цього дня навіть відселили від чоловіка.

Тимчиха — молодиця не місцева, а приїхала сюди з Великого Бурлука, де розташовані байбачий заповідник і наукова станція ХНУ. Надія Токарська каже, що претенденток на руку і серце Тимка ІІІ було дві — з Бурлука і Диканьки, але він обрав бурлучанку. Напевне, жартують науковці, тому що вона трішки молодша.

Свято бабака започатковане науковцями університету разом із харківським прес-клубом якраз тоді, коли на екрани України вийшов відомий американський фільм «День бабака». Однак спонукала до цього не прихильність учених і журналістів до кіногероїв, а турбота про те, що бабаки, яких налічувалося в слобожанських степах майже 20 тисяч, стали вимирати. Сьогодні популяція тваринок нараховує близько тисячі осіб.

Причин називають кілька. Перша — це зменшення поголів’я худоби в особистих хлівах і на громадських фермах. Череди корів, телиць і телят спасували траву, навзамін якої відростали молоді пагони. Тепер же незаймана трава рано сохне, що породжує проблеми з харчуванням бабаків. До того ж у високій траві лисицям, вовкам та іншим мисливцям легше полювати на тваринок… Звісно, причиною зменшення популяції бабаків є й людська жадібність і жорстокість. Браконьєри вбивають звірків, уважаючи їхній жир дуже цілющим. Утім, медики застерігають, що гризуни переносять і небезпечні хвороби, котрими можна заразатися від купленого на базарі жиру.

Водночас науковці намагаються врятувати популяцію бабаків, розводячи їх у неволі й випускаючи в степ. До речі, від Тимка ІІІ та його дружини весною також чекають потомства.

Зазвичай харківські Тимки роблять прогнози на Стрітення за європейським церковним календарем, до якого ми йдемо. Через два тижні його зустрінуть і православні, які звикли відзначати свята за старим літочисленням. Із ним пов’язані й прикмети на прийдешню весну. Цікаво, чи збіжаться вони з прогнозами Тимка ІІІ?

Ясна і тиха погода цього дня віщує добрий урожай поля і роїння бджіл.

Вітер — погана прикмета.

Відлига — жди пізньої весни і бережи пашу та хліб, бо в поле виїдеш нескоро.

Як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди ще стужі!

Як нап’ється півень води, то набереться господар біди!

Коли на Громицю півень нап’ється водиці, то на Юрія віл не наїсться травиці.

День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.

Якщо в цей день сніжок — весною буде дощик, тобто весна буде затяжна і дощова.

Передбачити погоду могла й курка: якщо нап’ється біля порога води — весна буде тепла і рання.

Як на Стрітення зі стріх капа, ще велика буде зима.

Як на Стрітення є під стріхами бурульки, то цього року буде добрий урожай кукурудзи.

Якщо на Стрітення півень води нап’ється на порозі, то на Явдохи (14 березня) віл нап’ється на дорозі.