Вівторок, 4 лютого 2020 року № 8 (19756)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19756/print.php?n=44617

  • Це цікаво

Вшануймо павука

Людмила
СТЕЛЬМАХ (Кучеренко).

ЧИМАЛО людей знають, що нинішній рік за китайським календарем є роком Щура. Дарували навіть один одному сувеніри із зображенням цього звірка. Але ж який ми, слов’яни, маємо стосунок до східної культури? Ніякого. Ми ж не китайці і не японці.

Тільки на відміну від китайців, які ревно бережуть свої національні традиції, розповсюдили їх по всьому світу й на сувенірній продукції непогано заробляють, ми, на жаль, забули свої слов’янські корені, наших богів — Сварога, Дажбога, Перуна, Велеса, Ладу, Мокошу… І забули наше питоме літочислення.

Втім, останнім часом помітно зріс попит» на давньослов’янський календар. А напередодні Нового року все частіше доводилося чути запитання: 2020-й який рік і якої тварини «по-нашому»?

Так ось, за слов’янським обчисленням літ, 7528-ме літо починається в 2020-му 21-го березня, в день весняного рівнодення. Сонце в цей момент світитиме просто на екваторіальну лінію Землі. Це рік Павука, що пряде.

До речі, у багатьох слов’янських країнах шириться рух за подвійне написання року — 2020/7528. Треба й справді пишатися тим, що наше літочислення майже вчетверо старше, ніж те, що від Різдва Христового!

Астрономічний цикл у слов’ян повторюється через 16, а не через 12 років, як у китайців, корейців, японців, монголів та в інших азійських народів. Павуків наші предки дуже поважали. Вважалося, що їх убивати не можна. Це домовики. Павутина означає вміння налагоджувати зв’язки, зберігати міцні узи, як сімейні, так і ділові.

Зірки в цей період так розташовуються, що народжуються люди з певними рисами характеру.

Павук, що пряде, на відміну від попередника — Орла, що ширяє, — це прихильник клану, не одинак. Для людини-павука вкрай важливе оточення: сім’я, група, однодумці.

Вважається, що у цей рік домагаються успіху ті люди, котрі вміють налагоджувати й підтримувати зв’язки. Це стосується не тільки сімейних уз. Ті, хто вміє знаходити однодумців, підпорядковувати ідеї колег, доб’ються багато чого.

Щодо окремо взятих людей, то рік Павука сприяє успіхам у бізнесі, а також зміцненню матеріального благополуччя.

Рік під цим знаком створює позитивні умови для налагодження усіляких зв’язків між країнами — як економічних, так і культурних.

До речі, павуки — це не комахи, а членистоногі тварини. Науковці стверджують, що павуки можуть бути корисні, адже вони знищують комах, зокрема, й тих, які розносять хвороби, наприклад, москітів.