Вівторок, 4 лютого 2020 року № 8 (19756)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19756/print.php?n=44607

  • Про це говорять

Коронавірус: не панікувати і захищатись

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Інформація про смертоносне захворювання з Китаю сколихнула увесь світ, не залишивши осторонь і нашу країну. Яка ймовірність проникнення коронавірусу в Україну і що робити населенню, розбиратимемось із допомогою фахівців.

НАСАМПЕРЕД — що таке коронавіруси взагалі? Це рід вірусів, природним місцем існування яких, як вважається, є тварини. Вони поширюються респіраторним шляхом від тварин до людей, а також між людьми і спричиняють у них респіраторні ураження за типом застуди. Як пояснив завідувач кафедри мікробіології вірусології, імунології та епідеміології Дніпровської медакадемії Д. Степанський, свою назву ці віруси дістали через шипи на поверхні (можна розгледіти під мікроскопом), які нагадують корону.

Торік у грудні в Китаї почали фіксувати випадки пневмонії невідомої етіології. Більшість хворих відвідували ринок екзотичних і морепродуктів у місті Ухань, провінція Хубей. Згодом учені ідентифікували новий штам вірусу, «хазяїном» якого зазвичай є змії та кажани, що й спричинив біду, — 2019-nCoV. З не відомої поки що причини він зазнав мутації і почав атакувати людей. Станом на час верстки газети відомо про 17 459 підтверджених випадків зараження пневмонією, викликаною китайським коронавірусом, і 362 летальних випадків у Піднебесній. Найбільше хворих серед молоді, людей похилого віку, осіб із пригніченим імунітетом та із супутніми патологіями (діабет, гепатити, хвороба Паркінсона, хронічні хвороби органів дихання, гіпертонія, ожиріння). Китайські медики припускають, що загалом інфіковано понад 100 тисяч осіб у всьому світі, адже захворювання може мати м’яку форму. Про підтверджені випадки нового коронавірусу заявили у США, Канаді, Франції, Німеччині, Тайвані, Японії, Південній Кореї, Сингапурі, В’єтнамі, Таїланді, Австралії, Непалі, Німеччині, Індії та Малайзії. Поки що немає даних про смерті від нього поза межами Китаю.

За словами медиків, специфічних симптомів у хвороби немає, вона виявляється тривалою лихоманкою, кашлем — грубо кажучи, як ГРВІ. Також іще не розроблено специфічних заходів профілактики, особливої вакцини або лікування проти цього вірусу. Він небезпечний, та порівняно з іншими не найстрашніший (наприклад, із лихоманкою Ебола, яка забрала життя понад 11 тисяч осіб, пандемією «іспанки» із числом жертв, за різними оцінками, від 50 до 100 мільйонів чоловік по всьому світу). Медики виконують стандартні протоколи та активно ведуть дослідження. 25 січня було зафіксовано 38 випадків успішного одужання від коронавірусу. Лікування пацієнта забирає близько тижня, при важкій формі — два і більше.

Китай створив тест-систему, яка дає змогу поставити діагноз, аналізуючи кров або виділення з дихальних шляхів. Аналогічні системи розроблені у США. Тільки вони можуть підтвердити, що людина хворіє саме через зараження коронавірусом. За словами в.о. гендиректора Центру громадського здоров’я Ігоря Кузіна, в Україну днями завезуть чотири комплекти тесту. «В цілому цього має вистачити, щоб протестувати 30 осіб. Максимальна кількість, на яку ми плануємо закупити тестів, — 120 осіб», — заявив він. Тобто, на думку наших чиновників від медицини, Україну епідемія нового вірусу не спіткає.

Станом на 1 лютого в Україні не реєстрували випадків зараження китайським коронавірусом, у посольстві України в Китаї також повідомили, що немає хворих і серед українців, які перебувають на китайській території. Щоправда, 28 січня з’явилася інформація, що у Львові госпіталізували юнака, який повернувся з навчання з Піднебесної. Перші аналізи свідчать про відсутність 2019-nCoV, але дослідження тривають. При цьому в Київському міському лабораторному центрі МОЗ повідомили про один випадок коронавірусу, але поряд великими літерами наголосили, що він НЕ Є НОВИМ КИТАЙСЬКИМ.

Завідувач кафедри Івано-Франківського національного медуніверситету М. Островський вважає, що небезпечне захворювання може потрапити на територію України, адже давно минули ті часи, коли кожен народ жив «замкнено», а контакти з іншими були не дуже активні. Але панікувати та витрачати сотні, а то й тисячі гривень, скупляючи розрекламовані «противірусні» препарати, не варто в будь-якому разі. Жодних ліків проти нового коронавірусу не існує. І ніякі «фуфломіцини», «фуфлоферони» і «фуфлофалінові мазі» не допоможуть захиститися від зараження ним. Тож не ведіться на атаки шахраїв, для яких паніка — спосіб добре підзаробити.

Втім, визнані усіма медиками профілактичні заходи не завадять. Щоб не підхопити будь-який вірус, треба мити руки з милом понад 20 секунд або користуватись антисептиком; не торкатись обличчя немитими руками; уникати тісного контакту з особами з ознаками хвороби (ГРВІ), утримуватися від участі у масових заходах; прикривати рот і ніс серветками під час кашлю чи чхання; часто мити підлогу в приміщеннях; уникати контакту з тваринами на фермах і в дикій природі; не переохолоджуватись. Щодо марлевих пов’язок на обличчя: більшість лікарів вважають, що вони не є перешкодою для вірусів, а, ймовірніше, навпаки — сприяють їх розповсюдженню.

Також не забуваймо про належну термообробку м’ясо-молочних продуктів, після контакту з м’ясом слід ретельно мити руки водою з милом. Окрім того, уникайте споживання екзотичних фруктів, овочів тощо.