Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44416

  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Область на карті світу

Микола ЯСЕНЬ.

ЗА ПОПЕРЕДНІМИ даними Департаменту економічного розвитку ОДА, область за підсумками минулого року експортувала продукції на понад вісім із половиною мільярдів доларів — майже на 10% більше порівняно з 2018-м. Це 17% усіх виготовлених і проданих Україною товарів. Регіон експортує продукцію у 158 держав світу. Третина з них — країни Європейського Союзу. Серед найбільших споживачів придніпровської продукції є також Китай, Туреччина, Єгипет.

Резерв якісної води

У РЕГІОНІ, мабуть, не знайдеться міста чи району, які не потерпали б від дефіциту води, надто питної належної якості. Не влаштовує вода, яка надходить із каналу «Дніпро — Західний Донбас», і Павлоградський вугільний басейн. Дізнавшись, що вчені з університету «Дніпровська політехніка» завершують проєкт з очистки шахтних вод, мери Павлограда, Першотравенська і Тернівки разом із головами територіальних громад і сільрад зібралися на нараду, де обговорили їхні напрацювання. Виявляється, очищувати таку воду значно легше й вигідніше, ніж забруднену шкідливими відходами й каналізаційними нечистотами дніпровську. Є шахти, з котрих щогодини відкачують по півтори і більше тисяч кубометрів рідини. Отож відтепер у цьому напрямі посилено працюватимуть, щоб утілити його в життя.

Перший в Україні

ПОБЛИЗУ Павлограда закладають індустріальний парк — промислову зону, де передбачено будівництво кількох підприємств із виробництва різноманітної продукції. Почали зі спорудження заводу, який випускатиме набої. До початку російської агресії на Донбасі їх виробляв тільки Луганський завод на застарілому обладнанні. Павлоградський патронний завод — перший у незалежній Україні, який побудують за сучасними технологічними досягненнями.

Довіряй, але перевіряй

КОНТРОЛЮВАЛЬНІ органи з ціноутворення та оподаткування Головуправління Державної податкової служби в області почали перевірку понад 1800 підприємств і суб’єктів господарської діяльності великого, середнього і малого бізнесу. За її результатами до бюджетів регіону наприкінці минулого року донараховано один млрд 272 млн 200 тис. гривень. Таким чином, місцеві бюджети поповнилися майже на півмільярда гривень, що більше, ніж позаторік.

Як вирівняти «перекіс»

МАЙЖЕ 80% випускників шкіл продовжують своє навчання в університетах, академіях та інститутах. Після отримання диплома про вищу освіту аж ніяк не всім вдається влаштуватися за спеціальністю, особливо якщо обрали невдалий для себе фах. Тим часом в краї велика нестача працівників робітничих професій, передусім токарів, будівельників. Хоча на Дніпропетровщині й діє 60 державних профтехучилищ, де вчиться понад 21 тисяча юнаків і дівчат, однак для промислового регіону це замало.

Тому дано старт до початку наступного навчального року створити кілька ПТУ нового зразка. Це мають бути заклади професійної освіти, підпорядковані місцевій владі та промисловим підприємствам, які замовлятимуть для себе спеціалістів робітничих професій, витрачаючись на їхню підготовку. Курс узято на те, щоб наступного року мотивувати до вступу в профтехучилища не менше 45% випускників шкіл.

Служба екстреної медицини

У СІЧНІ відчинить свої двері нове обласне комунальне підприємство «Центр екстреної медичної допомоги». Це самостійне відділення медичних послуг із власними клініками інтенсивного лікування у містах і райцентрах. Тобто діючі нині медзаклади на місцях переходять у підпорядкування центру.

Спеціальні відділення екстреної допомоги обладнали сучасною апаратурою. Тут цілодобово і без вихідних працюватимуть найдосвідченіші й найкваліфікованіші спеціалісти всіх профілів. Як пояснив директор центру Радій Шевченко, тепер тяжкохворих, постраждалих у різних інцидентах не розвозитимуть по різнопрофільних лікарнях, а відразу, не гаючи часу, доправлятимуть у спецвідділення.

Їхали, їхали і приїхали...

НОВЕ керівництво «Укравтодору» здійснило аудиторський моніторинг автомобільних шляхів області. Результати невтішні: дороги визнано найгіршими в Україні. Ба більше — вони в катастрофічному стані. Причому це стосується й тих, котрі ремонтували чи будували останні три-п’ять років.

На думку нинішнього начальника «Укравтодору» Олександра Кубракова, одна з причин такого стану полягає в тому, що майже 90% коштів, котрі виділяються на будівництво та утримання доріг, освоюють одні й ті ж компанії. Це свідчить про сталі корупційні схеми з відмивання грошей у дорожньому будівництві. Найдраматичніше те, що виправити це страхітливе становище найближчого десятиліття навряд чи вдасться. Видатки на нові дороги і ремонти старих наступного року скоротяться більш ніж на 4,5 мільярда гривень.

Шведський стіл у школі

У НІКОПОЛЬСЬКІЙ загальноосвітній школі №24 запровадили харчування учнів за принципом шведського столу. Дітям пропонують великий асортимент страв — гарячих перших і других, а також різноманітних салатів. Вистачає і смачної випічки на десерт. Це перша така шкільна їдальня в краї. Учні можуть обирати корисне й калорійне харчування на всі смаки.

Благодійники з кафе

ГРОМАДСЬКІ організації Дніпра, які опікуються проблемами жінок і дітей, а також молодих сімей, відкрили кафе з вишуканим меню: недешеві страви тут готують для гурманів. Утім, ініціатори назвали його соціальним закладом харчування. Як таке може бути? Справа ось у чому: у присамарському селі Орлівщина працює соціальний Будинок для жінок із дітьми, які потрапили у скрутне становище. Їх сюди поселяють тимчасово на реабілітацію та оздоровлення, паралельно шукаючи для них постійні місця проживання, а також роботу. На утримання цього притулку і спрямовують кошти, які заробляє кафе.