Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44414

  • Біда

Якщо ремонт «наосліп»...

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

На третій день нового року в селі Угринів Підгаєцького району трапилася велика біда: через вибух газу восьмеро підлітків потрапили до лікарні з тяжкими опіками. Діти досі перебувають на стаціонарному лікуванні, тернопільські хірурги здійснили уже численні операції з пересадки шкіри, адже обгоріло від 9 до 47 відсотків поверхні тіла.

БАГАТО добровольців зголосилися здати для хлопців свою кров. Районна комісія із надзвичайних ситуацій виділила батькам потерпілих матеріальну допомогу з резервного фонду на лікування і реабілітацію дітей.

Правоохоронці ж розпочали досудове розслідування, з’ясовують причини трагічного випадку, який призвів до тяжких наслідків. Найімовірніше, вважають, трапилося це через порушення певних правил під час виконання робіт підвищеної небезпеки. Отож, окрім судово-медичних експертиз, для визначення тяжкості тілесних ушкоджень, які отримали восьмеро дітей, призначили також вибухово-технічну. Результати останньої і повинні дати відповідь, чому в сільському клубі, де передріздвяного вечора діти зібралися на репетицію вертепу, пролунав вибух. До того ж має провести перевірку в межах своєї компетенції й управління Держ­праці в Тернопільській області.

Звісно, найбільше запитань до газовиків, котрі напередодні підводили блакитне паливо до сільради, що по сусідству з клубом. У публічному акціонерному товаристві «Тернопільгаз», доки триває слідство, коментарів не надають. Однак, мабуть, не гірше обізнані із ситуацією місцеві мешканці. Кажуть, газ міг потрапити до приміщення клубу з-під землі через розгалуження, що йде від основної труби. Наприкінці його був спеціальний стояк, прикріплений до фасаду клубу, проте комусь він знадобився — хтось одрізав його і вкрав. Начебто селяни на це звертали увагу ремонтників із ДП «Підгайцігаз», але... Зрештою, беручись до роботи, фахівці мали б ознайомитися із проєктною документацією, розібратися, де розташовані раніше прокладені комунікації, у якому стані перебувають?

Принаймні до цього зобов’язують інструкції, дотримуватись яких, до речі, газовики вимагають од населення (блакитним паливом користується більш як 87 відсотків міст і сіл краю). ПрАТ «Тернопільгаз» кожне повідомлення про аварійний випадок супроводить застереженням: «Будівельні роботи, риття траншей, ям, котлованів на відстані менш ніж 15 м від газопроводу допускаються тільки на підставі письмового дозволу та в присутності представника обласного або районного управління з експлуатації газового господарства». Та, на жаль, дослухаються аж ніяк не всі. Ось фрагменти із хроніки останніх тижнів.

До аварійно-диспетчерської служби надійшов виклик про порив розподільного газопроводу середнього тиску у Вишгородку Лановецького району. Трапилось це внаслідок виконання земляних робіт «наосліп», без погодження газорозподільної організації. З метою локалізації аварійної ділянки було частково припинено газопостачання у цьому селі та повністю — в сусідній Соколівці.

У Гусятині під час ремонту водопроводу пошкодили газопровід і спричинили небезпечну ситуацію. Перед тим подібна історія трапилась у селі Великий Ходачків Козівського району — викопуючи яму для електричної опори, робітники зачепили поліетиленовий газопровід середнього тиску. В результаті поблизу жвавої автотраси почав витікати газ. На щастя, не дійшло до біди — аварійна бригада прибула вчасно.