Середа, 10 січня 2020 року № 1 (19749)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19749/print.php?n=44386

  • На зв’язку — Херсонщина

Все далі від Москви

Василь ПІДДУБНЯК.

В ОБЛАСНОМУ центрі постане перший Офіс євроінтеграції. Це дасть змогу всім регіонам України активніше долучатися до нових можливостей у співпраці з ЄС задля розвитку бізнесу, освіти, науки, культурних проєктів.

«Головний пріоритет усіх реформ у галузі європейської та євроатлантичної інтеграції України — відчутний результат для української економіки. Це нові можливості для вітчизняного бізнесу в ЄС, а також зростання обсягів внутрішніх і зовнішніх інвестицій», — зазначив віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба під час робочої поїздки на Херсонщину. На переконання урядовця, саме південні та східні області будуть першопрохідцями нової політики уряду — донесення переваг євроінтеграції до жителів усіх областей. Серед пріоритетів на найближчі роки — поглиблення економічної інтеграції з Євросоюзом.

«Колгосп» на добровільних засадах

ЗАВДЯКИ Українському проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва двадцять сімей із села Новософіївка Голопристанського району об’єдналися в одну велику групу й дістали можливість стабільно формувати великі партії продукції, відтак вийшли на нові прибуткові ринки збуту.

Тепер за однаковими агротехнологіями «колгоспники» вирощують однакові сорти моркви, буряків, редиски, картоплі. Беручи участь у проєкті, фермери дізнаються, за якими технологіями вирощувати овочі, як правильно розвивати свій бізнес. У минулому овочевому сезоні городники завдяки новим знанням зібрали вищий урожай, ніж раніше, і зуміли продати його за найкращою ціною. Некондиційний товар фермери безкоштовно передали лікарням, дитсадкам, дитячим таборам.

Опустелювання зупинять лісосмуги

У НОВОМУ році в степовому краї спільно з пpoєктoм Пpoдoвoльчoї та cільcькoгocпoдаpcькoї організації OOН (FAO) відновлюватимуть ліcocмуги. Передбачено визначення права влаcнocті та кopиcтування ліcocмугами, обстеження й інвентаризацію. Піcля уcпішнoгo пpoведення цих етапів насадження ліcocмуг запланoванo на жовтень-листопад — в залежності від агpoкліматичних умов, які cкладутьcя на тoй час.

«Пpoєкт cпpямoваний на пoкpащання cитуації із землекopиcтуванням і cтанoм земельних pеcуpcів в Укpаїні, насамперед poдючoгo шаpу ґpунтів. Хеpcoнщина належить дo зoни pизикoвoгo cільcькoгo гocпoдаpcтва і зoни ocoбливих кліматичних pизиків. Спиpаючиcь на думку укpаїнcьких фахівців, ми, міжнаpoдна opганізація, poзуміємo, що Хеpcoнщина — це та oблаcть, в якій руйнування веpхньoгo poдючoгo шаpу ґpунту відбуваєтьcя дуже швидкими темпами», — poзпoвіла під чаc cелектopнoї наpади кoopдинатop пpoєкту Oкcана Pябченкo.

Каховська ГЕС-2 — екологічний проєкт для Дніпра

ТАК СТВЕРДЖУЮТЬ розробники Звіту з оцінки впливу на довкілля, які доповідали на громадських слуханнях, що проходили у Новій Каховці, Херсоні, селі Веселе і селищі Козацьке.

Фахівці компанії Укргідроенерго представили широкому загалу свої амбітні плани щодо будівництва Каховської ГЕС-2 та її впливу на довкілля. Науковці та фахівці-екологи пояснюють це тим, що збільшення пропускної здатності існуючої греблі й зміна режиму станції протягом доби завдяки подвійному коливанню рівня води в безпечному для населення діапазоні дає змогу ділянці Дніпра, яка прилягає до греблі, «дихати». Відтак поліпшиться якість води та умови для існування водних організмів. Такий гідрологічний режим був запропонований ще у 80-х роках минулого століття, однак не було технічної здатності це виконати. А наразі цей проєкт є прикладом успішної синергії цілей — екологічних, енергетичних та соціальних.

У дарунок — басейн

ВИХОВАНЦІ дошкільного відділення Чорнобаївського навчально-виховного комплексу одержали давно омріяний дарунок — плавальний басейн. Про це повідомляється на сайті Херсонської ОДА.

Загальний обсяг фінансування становить понад 6,5 млн гривень, із яких 5,57 млн — кошти Держфонду регіонального розвитку, а 981 тис. гривень — співфінансування з місцевого бюджету. Реконструйована не лише водна чаша комплексу, а й оздоблені внутрішні приміщення басейну, осучаснені системи водоподачі, каналізації, вентиляції, електроживлення та опалення.

Театр у ролі філармонії

ОБЛАСНА рада надала згоду на створення театральної студії для молоді як структурного підрозділу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша.

Головною метою діяльності новоствореної студії стане здійснення концертної та культурно-просвітницької діяльності шляхом підготовки і проведення мистецьких заходів, що пропагують найкращі над-бання сучасної та класичної української і світової культури. Напрямами діяльності студії передбачені проведення літературно-музичних вечорів і творчих зустрічей, безпосередня участь у починаннях театру, організація заходів, пов’язаних із пропагандою музичного та театрального мистецтва, тощо.

Меду — якість, пасікам — лад

ПІДПИСАНО тристоронній меморандум про співпрацю між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області, обласною спілкою бджолярів і департаментом агропромислового розвитку ОДА. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Документ покликаний сприяти розвитку галузі бджільництва, організації та забезпеченню проведення заходів з діагностики, профілактики і боротьби з хворобами та потравами бджіл, узагальненню спільної позиції відносно виробництва продукції бджільництва.

«Землетрус»: від трьох до шести

СЛІДЧІ теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у Мелітополі, ведуть досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем працівниками Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області та Новотроїцької районної держадміністрації.

За попередньою інформацією, посадовці, скориставшись підробленими державними актами на земельні ділянки зразка 2001-2002 років, зробили державну реєстрацію прав власності на землі сільськогосподарського призначення загальною площею понад 5 тисяч гектарів на підставних осіб. Попередня оцінка вартості вказаних земель — близько 76 млн грн. У разі доведення вини чиновникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.