П’ятниця, 29 листопада 2019 року № 93 (19740)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19740/print.php?n=44099

  • Закордонний досвід

Ферма на даху

Підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

У 2006 РОЦІ колись процвітаюча в місті Карачі (Пакистан) фабрика з виробництва поліефірної нитки була закрита через світовий спад економіки, а також енергетичну кризу.

12 років по тому місцевий підприємець Ахмед Сохаїл перетворив верхній поверх старої фабрики з виробництва пряжі на футуристичну ферму, де капуста, розмарин і десятки різних овочів ростуть вертикально під фіолетовим випромінюванням світлодіодів. Перша міська вертикальна ферма Пакистану — це комерційне підприємство, продукція якого постачається в найкращі ресторани міста і супермаркети.

Використання гідропоніки, при якій рослини ростуть у живильному розчині замість традиційного ґрунту і де вода безперервно рециркулює, дає змогу отримати екологічно чисті продукти. При цьому споживається на 90% менше води, ніж у польовому сільському господарстві, не застосовуються пестициди і унеможливлюються викиди газу, пов’язані з довгими транспортними маршрутами з сільських у міські центри, — все це сприяє появі найсвіжішої зелені в місті.

«У нас в 70 разів більше продукції на 1 м2 у порівнянні з польовим сільським господарством», — повідомив фермер і додав, що відмова від пестицидів і консервантів означає, що продукція, одержана на його вертикальній фермі, «надзвичайно корисна».

«Наявність таких установок, як вертикальна ферма, дає змогу вирощувати ці овочі в нашій країні протягом усього року, а потім відправляти їх на ринок», — пояснив Ахмед Сохаїл.

Підприємець зазначив, що, якщо модель буде успішна у великих масштабах, Пакистан зможе почати вирощувати овочі для експорту на міжнародні ринки, особливо на Близький Схід.