П’ятниця, 29 листопада 2019 року № 93 (19740)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19740/print.php?n=44096

  • На зв’язку — Житомирщина

Операція «Мігрант»

Галина ВЕРНИГОРА.

НА ТЕРИТОРІЇ області завершився місячник профілактичних заходів «Мігрант». Упродовж нього правоохоронці перевіряли місця імовірного перебування іноземних громадян, зокрема гуртожитки, готелі, приватні адреси, навчальні заклади, а також ринки, вокзали і транспортні засоби. «Виявлено 230 порушників законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Стосовно 131 із них прийнято рішення уже найближчим часом депортувати до країни походження», — поінформувало обласне управління державної міграційної служби. Втім, офіційні цифри — крапля в морі. Як стверджують експерти, реально проблема масштабніша у сотні разів. Вочевидь, таки вміють нелегали якось «домовлятись» із чиновниками різних служб, щоб спокійнісінько собі жити на виду у всіх, порушуючи вітчизняне міграційне законодавство.

Сімейна молочна ферма

ЖИТЕЛІ сільських територій Баранівської об’єднаної територіальної громади першими в області приєдналися до проєкту «Створення сімейних молочних ферм», втілюваного в Україні за фінансової підтримки Євросоюзу. Нині фахівці надають селянам консультації щодо облаштування ферм. Усі охочі мають можливість відвідати сімейні молочні господарства в інших областях, аби ознайомитися з їхніми реальними можливостями.

Перевага сімейних ферм у тому, що вони можуть напряму і за вищою вартістю реалізовувати молоко великим підприємствам — виробникам набілу. В той час як нині одноосібники здають надоєне посередникам, які занижують закупівельну ціну. Про готовність закуповувати молоко в Баранівській ОТГ вже заявили Радивилівський молокозавод, «Молокія», «Галичина», «Хмельницька маслосирбаза». Поки що у кооперативі 38 членів, проте іще є бажаючі до нього приєднатися. Очікується, що теплої пори там можуть реалізувати близько 800 літрів молока на добу, а взимку, коли рівень надою традиційно знижується, — приблизно 300.

Вшанували пам’ять бійців армії УНР

У СЕЛІ Базар Народицького району вшанували пам’ять похідної групи армії Української Народної Республіки, які не погодилися на пропозицію перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні.

…17 листопада 1921 року під селом Малі Міньки (це поблизу села Базар) під час Другого зимового походу армії УНР відбувся бій Волинської групи армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника з 9-ю Кримською дивізією Григорія Котовського. У бою загинули понад 400 українських солдатів і офіцерів, 537 опинилися в полоні, з яких десятки поранених померли, а 359 полонених перевели до Базара й утримували в церкві. Попри катування жоден із них не погодився перейти на службу до Червоної армії, за що у листопаді 1921 р. були розстріляні.

В пам’ять про їхній подвиг у селі Базар споруджено меморіал, до якого патріотичні організації, місцеві жителі, студенти, влада та духовенство поклали квіти. Там же відбувся мітинг. Промовці зазначали, що і сьогодні воїни УНР є прикладом патріотизму для сучасників, взірцем, як треба берегти державність України.

Добре для сім’ї і для громади

У ЧЕРНЯХОВІ, невеличкому селищі міського типу з 9-тисячним населенням, завдяки данським інвестиціям відкрили новозбудоване підприємство «Мекопрінт Україна» з виготовлення кабельних мереж до побутової техніки. Нині там тестують роботу конвеєрів. Згідно з повідомленням ОДА, уже до кінця року тут готові прийняти на роботу сто працівників, а впродовж наступних двох — збільшити колектив щонайменше вдвічі. Поки ж що до роботи стали 17 робітників із пропонованим заробітком від 12600 грн. Директорка Житомирського обласного центру зайнятості Галина Корінна розповіла: «Ми вітаємо створення нових і достойних робочих місць для наших трудівників. Щоб наші земляки мали гідні умови праці у себе вдома, а не виїжджали за кордон. Це запорука збереження щасливих сімей і розвитку економіки громад».

В Умані вже затісно?

НЕЗАБАРОМ у Бердичеві з’явиться центр паломництва для євреїв. Його будівництво обговорювалося на засіданні містобудівної ради. Згідно з її повідомленням, центр буде споруджено навпроти єврейського кладовища, де знаходиться могила цадика Леві Іцхака бен Меїра, заради якої до Бердичева приїздять єврейські паломники. Тут хочуть спорудити паломницький комплекс — із синагогою, двоповерховим готелем на 100 місць, стоянкою для автомобілів. Крім того, на засіданні містобудівної ради було погоджено й будівництво наземного мосту(!) до могили цадика. Щоби євреї, котрим за традицією не можна ступати на територію кладовища, змогли туди потрапити і помолитися. Проєктні роботи щодо майбутнього комплексу планується завершити максимум за півроку.

Посварилась із батьками і пішла з дому

ЦІЛУ добу поліція Новограда-Волинського розшукувала зниклу місцеву 17-річну школярку. Через непорозуміння з рідними вона пішла з дому і нікому з членів сім’ї не давала про себе знати. У цей час батьки не знаходили собі місця, паралельно з правоохоронцями організували пошуки дитини, залучивши соціальні мережі… Нарешті на сайті головного управління Національної поліції у Житомирській області з’явилося повідомлення про те, що дівчину знайшли і що «з нею усе гаразд». Воно закінчувалося словами: «Дякуємо всім небайдужим, хто долучився до пошуків та поширення інформації».

Підлітки — особливо емоційно вразливі і бунтівні. Щодня по всій Україні через конфлікти в родинному колі тікають із дому сотні школярів. На жаль, статистика свідчить, що не завжди такі історії завершуються благополучно. Що підтверджує статистика самогубств, скоєних дітьми після подібних сімейних «розбірок польотів».