П’ятниця, 29 листопада 2019 року № 93 (19740)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19740/print.php?n=44091

За нашу і вашу свободу

Руслана ЗІНЧЕНКО.

www.usnews.com

26 ЛИСТОПАДА в Страсбурзі президент Європарламенту Давид Сассолі вручив українському режисерові, колишньому політв’язню Олегу Сенцову премію імені Сахарова, яка присуджується особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Її лауреатом він став торік під час перебування у російській колонії.

Український режисер виголосив у парламентській залі Євросоюзу надзвичайно емоційну промову. Зокрема, він застеріг європейців од співпраці із путінським режимом.

«Зараз чимало говорять із приводу примирення з Росією, якихось переговорів, — зазначив Олег Сенцов. — Я не вірю Путіну і закликаю вас не вірити йому. Росія обов’язково обдурить, вони не хочуть миру на Донбасі, не хочуть миру в Україні — вони хочуть бачити Україну на колінах, хочуть впливати на європейську і світову політику силовим методом… Тому щоразу, коли хтось із вас думатиме про те, як простягнути руку дружби Путіну через наші голови, пам’ятайте про кожного з 13 тисяч загиблих в Україні, про ті сотні наших хлопців, які все ще перебувають у тюрмах, яких можуть катувати просто зараз, про тих кримських татар, які зараз можуть бути арештовані, а в цей момент в їхніх будинках можуть відбуватися обшуки, а сім’ї і діти залишаться без батьків. Пам’ятайте про тих хлопців, які просто зараз перебувають в окопах, ризикують своїм життям за нашу і за вашу свободу. Не забувайте про них, будь ласка».

Після промови із зали почувся вигук: «Героям слава!», всі присутні зустріли її гучними оплесками стоячи.