Архів
П’ятниця,
15 листопада 2019 року

№ 89 (19736)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чорна морква. Що це?

СКОРЦОНЕРА, або ж козелець, або ж чорна морква, — це їстівний коренеплід, що має цілющі властивості. Його широко використовують у їжу в Європі і США. У нас же він особливою популярністю поки що не користується і вирощують його тільки поодинокі ентузіасти. В магазині цей овоч також не знайдете. Тому, щоб мати добавку в меню і чудодійні ліки, чорну моркву варто вирощувати на своєму городі.

Корінь скорцонери насичений молочним соком і, незважаючи на чорний колір зовні, всередині білий і щільний. Довжина при вирощуванні сягає 35 см і 3-4 см в діаметрі. До речі, чорна морква широко росте в дикому вигляді у багатьох країнах. А ось сортів є небагато — Рускій велетень, Вулкан, Велетенський і Звичайний. Вони сильно відрізняються від диких різновидів більшими розмірами і набагато приємнішим смаком кореня.

Лікувальні властивості пояснюються високим умістом інуліну, так що ці коренеплоди просто знахідка для діабетиків. Крім того, скорцонера містить чимало корисних мінералів, білків, вітамінів, біологічно активних речовин. З неї виготовляють лікарські препарати.

На відміну від більшості корисних рослин чорна морква має приємний аромат ванілі й непоганий смак. З листя готують смачні салати.

Корені перед приготуванням ошпарюють окропом — так їх легше очистити від шкірки. Відтак вимочують кілька годин у підкисленій воді, щоб вийшов молочний сік. Робити це треба обов’язково.

Корені тушкують, варять, додають у салати, омлети, соуси. Висушені коренеплоди використовують у кондитерській справі. А якщо трохи скорцонери покласти в консервацію, то овочі стануть твердими і хрусткими.

Виростити чорну моркву набагато простіше, ніж звичайну, позаяк вона абсолютно невимоглива і добре росте навіть серед бур’янів. Проте погано переносить загущені посадки і тінисті грядки.

Вирощують скорцонеру з насіння, а оскільки воно має дуже щільну оболонку, перед сівбою його на пару днів замочують у воді. Від посіву до зрілості мине 120-140 днів. Насіння сіють або рано навесні, або на початку літа. А можна, не замочуючи, посіяти під зиму, тоді коренеплоди виростуть набагато раніше.

Сіяти доцільно свіжим насінням, бо термін схожості довгий. Також до проблем вирощування можна зарахувати повільне проростання і в початковий період необхідність постійного контролю доброї зволоженості ґрунту. А ще висіяна в холодну землю скорцонера піддається цвітушності.

Викопують урожай перед самими приморозками. Треба бути дуже обережним, позаяк корені вельми ламкі, а, пошкоджені, вони довго не зберігаються. Можна залишити коренеплоди, особливо тонкі, які важко вибрати із землі, зимувати на грядці, тоді рано навесні викопаєте урожай для столу, коли особливий попит на вітаміни.

Зберігають коренеплоди в підвалах у піску за температури 0 — плюс 1°С.

Версія для друку          До списку статтей

ЦІКАВИЙ матеріал буде надруковано в наступному «ДГ»: з’ясовуватиметься, чому кури несуть дрібні яйця. Одна річ, коли йдеться про молодих курочок: до настання повної статевої зрілості яйця від них не будуть великими. Але якщо «правильні» з точки зору породи і віку несучки не дають ту продукцію, що належало б, як не допустити аномального здрібніння яєць? Поговоримо про дотримання необхідних умов.

Не обійдуть увагою читачі й досвід нашої читачки з м. Фастова Київської області Т. Науменко у справі використання на присадибній ділянці тирси. Адже щодо останньої в літературі для городників інформації небагато, в основному мова, що вона підкислює ґрунт. Насправді, запевняє наша дописувачка, поле застосування тирси широке, і розповідає, як змусити «працювати» відходи деревини на врожай.

Усі рослини — живі організми і «виявляють» одна до одної симпатію й антипатію. Не вірите? Прочитайте замітку стосовно планування овочевих грядок.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове