П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43903

  • Ну і ну!

Навіщо «перешивають» область?

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

НАД сільськими населеними пунктами Придніпров’я, за словами тутешніх жителів, нависла загроза подальшого їхнього занепаду, що поступово призведе до неминучого (запрограмованого!) знищення.

Міністерство регіональної політики України, нікого не попередивши й не порадившись із місцевим населенням, «спустило» вниз нав’язану «нову» територіальну модель області. Наразі тут створено понад 60 об’єднаних територіальних громад. Попри це пропонують якомога швидше завершити укрупнення територій, аби як експеримент докорінним чином перекроїти Дніпропетровщину: замість 22 сільських районів залишити лише п’ять. Їх мають узаконити навколо найбільших міст регіону — обласного центру, Кривого Рогу, Кам’янського, Павлограда та Нікополя.

Місцеві аналітики вважають, що для багатьох сіл і селищ таке нововведення скінчиться сумно вже найближчим часом — «їх поглинуть, зітруть із лиця землі міста». Ця більш ніж суперечлива ідея остаточно розбалансує звичне життя селян.

А обласна рада фермерів попереджає, що приватний аграрний бізнес селянських одноосібних, сімейних і фермерських господарств згорне свою діяльність. Насамперед скоротиться, якщо й зовсім не буде знищене, виробництво багатьох видів сільгосппродукції: овочевої, садівницької, баштанної, а також тваринницької.

За роки української незалежності на теренах області вже безслідно зникло майже півсотні сіл, на межі зникнення — ще більше. Чи не цей процес і має на меті стимулювати нова адміністративно-територіальна реформа, перетворивши унікальні вітчизняні степи на безлюдні латифундії для земельних магнатів?

Якщо експеримент «виправдає» себе, подібне чекає всю Україну.