П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43902

  • Довкілля

Рибний апокаліпсис

Василь ПІДДУБНЯК.

Масштабна екологічна катастрофа трапилася минулої суботи на Дніпровсько-Бузькому лимані у Голопристанському районі. Поблизу піщаного кар’єру, де роками із дна водойми безконтрольно вигрібає на продаж пісок Херсонський торговельний морський порт, співробітники рибоохоронного патруля натрапили на «срібний» острів із мертвої риби шириною 10 і довжиною 300 метрів. Вода у місці замору пахне сірководнем.

РИБНІ дозорці вдарили на сполох! Зачувши це, обласні чиновники заходилися «хреститися».

Голова облдержадміністрації Юрій Гусєв терміново створив спеціальну комісію для з’ясування обставин, які призвели до одного із найбільших у нинішньому столітті заморів риби.

У ході проведення селекторної наради у «білому домі» директор департаменту екології облдержадміністрації Юрій Попутько спробував пояснити наслідки і причини масштабного лиха: «Попередньо розглядається версія, що при добуванні піску був підірваний пласт дна водойми. Через це вийшов сірководень. Це й спричинило замор риби. Зазвичай на зимування вона заходить саме у такі місця, там, де є глибини. За нашою інформацією, понад два мільйони одиниць риби загинуло. Це ще не остаточна цифра. Надалі будуть підраховуватися збитки, нанесені довкіллю».

Чиновник зазначив при цьому, що сказане ним лише попередня версія.

Тим часом у зоні лиха були взяті проби води і направлені на експертизу до Одеси. Опитані працівники морського торговельного порту та представники департаменту екології. Все за регламентом, тільки «двох мільйонів одиниць риби» у лиман уже не повернеш.

Відомо, що біда не ходить сама. Так і тут. Мешканці сіл, прилеглих до лиману, вирішили: не пропадати ж добру! І кинулися цілими стихійними «артілями» визбирувати мертву рибу. Не без того, що частина недавнього «живого срібла» потрапить на ринки області. І тоді доведеться рятувати ще й людей!

Схожа катастрофа може трапитися, скажімо, на озері Дачному поблизу села Кардашинка того ж Голопристанського району. Тут масово і, схоже, без відома і нагляду департаменту екології облдержадміністрації вдень і вночі, влітку і взимку той же морський порт теж добуває пісок. Як твердять спеціалісти, на Дачному риба влаштувала собі зимувальні ями. І де гарантія того, що на неї теж «не вийде», як сказав головний еколог області Юрій Попутько, сірководень?

Та й саме озеро Дачне, береги якого всуціль протизаконно перегороджені дачниками, давно чекає на обстеження. То ж чи не краще чергове лихо попередити, ніж розмахувати кулаками після факту, що відбувся?..