Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слід на Землі

Такі різні схожі долі

Ілько КОЛОДІЙ.

с. Хишевичі

Львівської області.

УКРАЇНСЬКИЙ лексикограф Євген Желехівський, генеральний обозний Січового стрілецтва Іван Цяпка, командир Шостої Військової округи УПА Яків Чорній... Усі троє — свідомі патріоти Галицького краю, усі троє поклали своє здоров’я й життя на вівтар свободи. Вони глибоко усвідомлювали загрози агресивного північного сусіда — Москви і всіляко намагалися цьому протистояти. Та є ще один «спільний знаменник»: усіх єднає «столиця дитинства» — Хишевичі, звичайнісіньке село у Городоцькому районі. Невелике, без власної сільради, але завзяте, дружне і горде з того, що на його скрижалях виблискують такі непересічні імена.

Зрештою, не лише на скрижалях віртуальних.

Відомому мовознавцеві Євгену Желехівському в селі створено барельєф. Цим місцеві мешканці зайвий раз підкреслили вагоме значення автора двотомного українсько-німецького словника, в якому запроваджено новий фонетичний правопис, названий пізніше «желехівкою», що зближував на мовному підґрунті західні і східні терени України. Іван Франко, Михайло Драгоманов, Пантелеймон Куліш належно оцінили працю Желехівського на важкій дорозі утвердження української мови в її запеклій боротьбі проти імперського «язика». «Коштовним здобутком української лексикографії» назвав словник Борис Грінченко...

Євген Желехівський сумлінно працював до останніх своїх днів. Як член Наукового товариства імені Шевченка, активний засновник «Просвіти» у Станіславові (нині — Івано-Франківськ), професор філології в гімназії... Тяжка хвороба передчасно, на 42 році життя (1844-1885 рр.), обірвала життя мовознавця і патріота, за висловом Івана Франка, «чоловіка дуже симпатичного і щирого народолюбця».

Ворогом москвофільства, але вже на полі громадянському, суспільно-політичному, був Іван Цяпка. За участь у залізних лавах Січового стрілецтва його, овіяного легендами борні та фронтового гумору, оспівають історик Антін Лотоцький («Життя та Пригоди Цяпки-Скоропада»), письменник Роман Купчинський («Скоропад»), поет-композитор Лев Лепкий («Бо війна війною»).

Іван Цяпка закінчив Віденський університет, став правником, адвокатом і... Січовим стрільцем. Воював на багатьох ділянках фронтів проти російських окупантів — у Бескидах, під Гошевом... Біля Болехова його сотня втратила до половини вояків, але у складі Другого куреня УСС зупинила наступ царського війська. Від чотаря, поручника УСС до генерального обозного куреня Січових стрільців — такий послужний список обов’язків уродженця Хишевичів під час національно-визвольних змагань. У 1920-му захворів на тиф і потрапив до Кожухівського концтабору під Москвою. Його розстріляли у Сандормосі.

Геройською смертю у боротьбі з енкавеесівцями загинув наприкінці 1944-го Яків Чорній. Він теж був студентом права, але Люблінського університету, до речі, вчився разом із Василем Куком, який після смерті Романа Шухевича став головнокомандувачем УПА. Студент із Хишевичів був учасником відомого Варшавського процесу (1936 р.), вів себе на ньому гідно, отримав 12 літ тюремного ув’язнення. З початком польсько-німецької війни вийшов на волю і продовжив боротьбу за незалежність України. Був у лабетах гестапо.

Загинув тридцятилітнім, повним сили й снаги в бою з енкавеесівцями. На честь командира Якова Чорнія (псевдо — «Куля», «Мушля», «Ударник») були названі сотні 26-го Тактичного відтинку УПА — «Ударники 1», «Ударники 2».

Нині в селі не бракує Цяпок і Чорніїв. Обидва славні роди розрослися, їхні пагони стрінеш від Закарпаття до східних теренів. Лікарі. Інженери... А головне — патріоти, нащадки героїв.

Щоправда, Желехівських немає. Отцю Ієроніму, батькові мовознавця Євгена Желехівського, невдовзі дали парафію поближче до Львова.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове