Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я одержував пенсію за віком як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У квітні поточного року мене визнано особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Органи соціального захисту видали мені посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи та потерпілого внаслідок аварії на ЧАЕС категорії №1. Однак у Пенсійному фонді мені призначили тільки підвищення як особі з інвалідністю внаслідок війни, відмовивши в призначенні додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, котру я одержував раніше. Чи правомірно це?»

Валентин НЕВМИТИЙ.

смт Биківка

Романівського району

Житомирської області.

 

ПУНКТОМ 15-1 постанови Кабінету міністрів України від 23.11.2011 (зі змінами) передбачено, що особам, які одночасно мають право на отримання надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії відповідно до законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про соціальний захист дітей війни», таке підвищення здійснюється на їхній вибір за однією з підстав.

Враховуючи зазначену норму постанови, до вашої пенсії може бути встановлено або підвищення як особі з інвалідністю внаслідок війни II групи, або ж додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю. Оскільки розмір підвищення особі з інвалідністю внаслідок війни (580,80 грн) вищий за розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю (379,60 грн), до вашої пенсії за поданою заявою встановлено підвищення, що є доцільнішим за розміром.

 

«Чи буде зараховано до страхового стажу період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 2014-го по 2018 рік?»

Катерина ПЛАКСА.

с. Ярославка

Бобровицького району

Чернігівської області.

 

У СТАТТІ 24-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено, що страховий стаж після набуття чинності цього Закону обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це є період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески. Коло осіб, які є застрахованими, наведено в статті 11-й 3акону, у пункті 8-му якої передбачено, що особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку і відповідно до Закону отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу, — органи соціального захисту населення.

Тож час догляду за дитиною у 2014-2018 роках до трирічного віку буде зараховано до страхового стажу за даними системи персоніфікованого обліку одному з батьків, хто здійснював догляд за дитиною і одержував допомогу при народженні дитини.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове