Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Медреформа чи знущання?

Микола Москаленко.

У СЕЛИЩІ Цибулів Монастирищенського району з нового року хочуть закрити дільничну лікарню. Причина банальна: у районній скарбниці забракло грошей, щоб медзаклад утримувати.

Стурбовані цією звісткою жителі не лише чотиритисячного Цибулева, а й навколишніх сіл влаштували масовий мітинг. Ще б пак! Цибулівська лікарня сьогодні обслуговує понад десяток сіл, у яких загалом майже 10 тисяч жителів. У медзакладі пацієнтів завжди, як мовиться, по саму зав’язку.

Людям, які занедужають, радять їхати в Монастирище. Але ж у деякі села автобус ходить раз на тиждень, а то й того нема. «Наша лікарня функціонувала за часів Другої світової війни, навіть нацистські окупанти її не закрили, — обурюються місцеві. — Колись мала й хірургічне, й інфекційне, й пологове відділення. Потім із неї зробили терапевтичне відділення райлікарні на вісім ліжок денного стаціонару, а тепер ось узагалі закривають. Це не медреформа, а знущання з людей». За словами секретаря селищної ради Людмили Кобзар, райрада надала гроші на утримання медзакладу тільки до нового року. На опалення взагалі немає ні копійки, харчування фінансує селищна рада.

Знелюднені села

ДЕМОГРАФИ б’ють на сполох: упродовж нинішнього року на Черкащині кількість померлих майже втричі перевищила кількість новонароджених. Маємо 15 тисяч поховань проти 4,8 тисячі немовлят…

Загалом же, згідно з повідомленням головного управління статистики, чисельність наявного населення в області станом на 1 серпня 2019-го становила мільйон 198 тисяч 300 осіб. Тоді як іще на початку року було на 8041 особу більше. Додаймо до цього традиційно високі в краї міграційні настрої населення… Демографічна статистика невтішна.

Землю в оренду — через електронні торги

ВІД ПОЧАТКУ осені у регіоні здано в оренду майже 100 гектарів землі. Перед цим обласне управління Держгеокадастру організувало 10 електронних земельних торгів, під час яких продали права оренди 18 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 92 гектари. Наразі в користування інвесторам на сім років передали чотири ділянки на Драбівщині та по сім ділянок у Жашківському й Кам’янському районах. До сільських рад, в адмінмежах яких розташовані ці ділянки, переможці торгів разом сплачуватимуть майже 165 тис. грн щороку.

До відома: середній розмір річної орендної плати за ділянки сільськогосподарського призначення держвласності, передані в оренду на земельних торгах, у державі становить 3431 грн за гектар. В області цей показник — 3723 гривні.

Потрібні робочі руки

У ВИРОБНИКА продукції торгової марки «Смачне каченя» СТОВ «Птахоплемзавод «Коробівський», потужності якого розташовані у селі Кедина Гора Золотоніського району, — кадровий голод. Після розширення виробництва бракує оброблювачів птиці, птахівників, підсобних робітників і технолога з виробництва і переробки продукції тваринництва. Підсобити соціально відповідальному роботодавцю, який своїм працівникам учасно платить зарплату, взялась Золотоніська міськра-йонна філія Черкаського обласного центру зайнятості, де кадровикам із птахофабрики влаштували зустріч із потенційними працівниками. Якщо сторони доходили згоди, тут же можна було ще й пройти повний профмедогляд, необхідний для працевлаштування. У підсумку кілька шукачів роботи знайшли собі вакансії.

Нечуєва місцина кличе митців

У СЕЛИЩІ Стеблів Корсунь-Шевченківського району за підтримки українського культурного фонду повним ходом ідуть зйомки повнометражного ігрового фільму «Джеря» режисера Ірини Правило за мотивами твору класика української літератури Івана Нечуя-Левицького «Микола Джеря». Саме пейзажі місць, зокрема старе русло Росі Самовілка, описані у повісті Іваном Нечуєм-Левицьким…

Неповторною красою своєї природи Стеблів завжди приваблював митців кінематографа. Тут у різні часи знімалися художні фільми «Золоті литаври» за новелою Олеся Гончара «Соняшники», «Дударики», «Обітниця», «Толока» режисера М.Ільєнка, а також численні документальні фільми на нечуєвську та духовну тематики. До речі, повість «Микола Джеря» екранізувалася далекого 1926 року на Першій державній кінофабриці (пізніше «Одеська кіностудія») Всеукраїнського фото-, кіноуправління режисерами Марком Терещенком та Йозефом Роном.

Злочинна безгосподарність

ДО ДЕРЖАВНОЇ екологічної інспекції Центрального округу надійшло повідомлення, що в адміністративних межах села Думанці Черкаського району на території закритої тракторної бригади хтось улаштував несанкціоноване звалище небезпечних відходів — вивіз туди тисячі відпрацьованих люмінесцентних ламп, поліетиленові каністри та металеві бочки з невідомою речовиною. Крім того, виявлені місця розливу останніх… За результатами вимірювань показників складу та властивостей ґрунтів виявлено перевищення вмісту забруднюючих речовин: амонію — втричі, нітратів — уп’ятеро, органічних сполук — у чотири, сульфатів — у 10, хлоридів — у 13,5 разу. Для встановлення осіб, винних у порушенні вимог законодавства у сфері охорони довкілля, залучено слідчо-оперативну групу Черкаського РВП Черкаського ВП ГУНП у Черкаській області.

Ніхто не очікував такого фіналу

ТРАГЕДІЄЮ завершилася підліткова гра з вогнем у Золотоноші. Суботнього вечора компанія учнів різних шкіл міста зібралась на спортмайданчику. Один із хлопців кинув на свою сестру підпалений сірник. Можливо, просто хотів злякати. Але кофта дівчинки, виготовлена із синтетичної тканини, вмить спалахнула… Підлітки не очікували, що таке може статися. Кинулися самі гасити дівчину — і землею, і водою… «Швидку» викликав перехожий. Дівчину повезли до опікового відділення Черкаської першої міської лікарні. У неї сильно обпечені живіт і шия.

Останнім часом у підлітків набуває популярності смертельно небезпечна забава, яка шириться через Інтернет. Діти підпалюють себе або своїх товаришів. Чи грали золотоніські школярі саме в цю гру, з’ясовує слідство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове