Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Згадай, уболівальнику!

Як Олег Блохін обіграв мюнхенську «Баварію»

Микола МОТОРНИЙ.

Сорок чотири роки тому, у жовтні 1975-го, київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА, двічі обігравши знамениту «Баварію» з Німеччини. Загальний рахунок двоматчевого українсько-німецького протистояння — 3:0.

ПІСЛЯ переможного поєдинку відбулася церемонія нагородження киян лише кубком — масивною чашею вагою 15 кілограмів зі срібла з позолотою. Медалей, які також мали вручити, того вечора динамівці не побачили. Виявляється, президент УЄФА італієць Артеміо Франкі не довіз валізу з нагородами до Києва через незадовільну роботу німецького авіаперевізника.

Суперкубок УЄФА-1975 (перший матч). 9 вересня 1975 року. Мюнхен. Стадіон «Олімпіаштатіон». 32 тисячі глядачів. «Баварія» (Мюнхен, ФРН) — «Динамо» (Київ) — 0:1 (0:0). «Баварія»: Маєр, Хорсманн, Дюрнбергер (Рот, 46), Шварценбек, Беккенбауер-к, Вайс, Вундер, Цобель, Мюллер, Румменіге, Капельманн. Тренер: Деттмар Крамер. «Динамо»: Рудаков, Коньков, Зуєв, Фоменко, Решко, Трошкін, Дамін, Слободян, Колотов-к, Буряк, Блохін. Тренер: Валерій Лобановський. Гол: Блохін (67).

«Баварія» на той час вважалася одним із найсильніших клубів континенту. Крім того, в її складі грали новоспечені чемпіони світу — Маєр, Шварценбек, Беккенбауер, Геннес, «людина-гол» Мюллер. Команду очолював відомий західнонімецький спеціаліст Д. Крамер. Невеличкого на зріст завжди підтягнутого і оптимістичного тренера вболівальники прозвали Наполеоном. Не змогли з різних причин взяти участь у першому матчі динамівці Мунтян, Онищенко, Матвієнко та Веремєєв. Українці впевнено лідирували у чемпіонаті СРСР, на вісім очок випереджаючи найближчого переслідувача — московське «Торпедо». Один зі своїх найкращих сезонів у складі команди проводив Олег Блохін.

Мюнхенський гол Олега Блохіна називали чудовим, фантастичним, неземним. Саме після цього прокотилася континентом хвиля захоплення грою молодого українського форварда й принесла йому потім «Золотий м’яч» як найкращому футболістові року на континенті.

Отримавши м’яч на своїй половині поля, Блохін неквапно пішов уперед уздовж лівого флангу. Перед ним відразу виникли два суперники. А партнери тим часом забарились позаду. Змістившися до центра, він різко збільшив швидкість, і двоє з п’яти оборонців уже позаду. Третього він обійшов, зробивши оманливий рух. З-під ноги четвертого завдав удару низом у дальній кут, а воротар Маєр не зміг упіймати м’яча. Супергол!

Упродовж кількох хвилин баварці не могли повірити в те, що сталося. А потім перейшли в останній і рішучий штурм. Динамівській обороні впродовж останніх хвилин матчу довелося добряче попрацювати, щоб утримати переможний рахунок. Але попереду був матч у Києві.

Суперкубок УЄФА-1975 (другий матч). 6 жовтня 1975 року. Київ. Центральний стадіон. 100 тисяч глядачів. «Динамо» (Київ) — «Баварія» (Мюнхен) — 2:0. «Динамо»: Рудаков, Коньков, Зуєв, Фоменко-к, Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко, Буряк, Веремєєв, Блохін. Тренер: Валерій Лобановський. «Баварія»: Маєр, Хорсманн, Дюрнбергер (Хансен, 70), Шварценбек, Беккенбауер-к, Вайс, Рот, Вундер, Шустер (Торстенссон, 78), Румменіге, Капельманн. Тренер: Деттмар Крамер. Голи: Блохін (40, 53).

Другий поєдинок викликав у столиці України небачений ажіотаж. До дирекції головної спортивної арени країни надійшли заявки на 600 тисяч квитків.

У складах обох команд на відміну від першого матчу відбулися зміни. Але якщо у баварців на полі на початку гри з’явився тільки Шустер, а Мюллер через травму не зміг взяти участі у грі, то динамівці виставили Веремєєва, Мунтяна й Онищенка, які не грали у Мюнхені. Щоправда, не вийшов на поле травмований Колотов.

Динамівці перевершували гостей у всьому. Тільки до перерви Маєру довелося відбити 11 прицільних ударів. Але 12-й був фатальним. І знову відзначився Блохін. Отримавши м’яч із глибини поля, форвард легко обійшов на швидкості Шварценбека, увійшов до штрафного майданчика і одразу ж пробив у ближній нижній кут — 1:0!

А вже на початку другого тайму долю Суперкубка було вирішено. Кияни отримали право на штрафний удар (заробив Блохін, рейд якого було перервано забороненим прийомом) метрів за 25 від воріт «Баварії». І поки Мунтян із Буряком вирішували, кому бити, а гості вишиковували «стінку», сам потерпілий несподівано і точно пробив у нижній кут воріт — 2:0!

До кінця зустрічі суперник не полишав надії провести хоча б гол престижу. Пішла взаємогостра гра з великою кількістю голевих моментів. А втім, мало хто сумнівався в тому, що подіями на полі диригують саме кияни. Баварцям залишалося лише оплесками привітати суперника разом із фінальним свистком арбітра. Президент УЄФА Артеміо Франкі офіційно назвав «Динамо» найсильнішим клубом континенту.

«Перемогу відсвяткували в роздягальні після гри та вручення Суперкубка, — згадував Володимир Онищенко. — То були миттєвості, які надовго залишаться у пам’яті. Усе було традиційно: наповнили кубок шампанським і кожен спробував на смак завойований трофей. Особливих урочистостей не було. Матч закінчився пізно, тож святкували потім у колі друзів».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове