Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

На кону — майбутнє держави

Вадим ІВЧЕНКО,

народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

Згідно з останнім соціологічним опитуванням, 73% українців висловлюються проти продажу землі, 81 — проти продажу її іноземцям, 74% — за «земельний» референдум.

ПРОТЕ днями Верховна Рада внесла до розгляду законопроєкти про розпродаж української землі, втім, зробила це неправомірно, адже вони не були розглянуті у Комітеті з питань аграрної та земельної політики. А це кричущий приклад фальшування!

Сільгоспвиробники під Верховною Радою влаштували акцію протесту проти ухвалення урядового законопроєкту №2178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Вони обурені та збентежені можливим ухваленням цього закону, після чого розпочнеться фактичний безконтрольний розпродаж найбільшого національного багатства. Адже в законі дозволяється купівля сільськогосподарських угідь іноземцями, для чого потрібно всього-на-всього зареєструвати компанію за українським законодавством, а також визначається максимальний розмір земельної ділянки для купівлі в одні руки — 210 тис. гектарів. При цьому можливість участі в земельному ринку для фермерів і невеликих сільгосптоваровиробників досить примарна!

Сьогодні урядовці взагалі не бажають звертати уваги на сектор, який дає до 40% ВВП країни. Село поза увагою держави. За останні роки у сіл та селищ відібрали низку податків, аграріям скасували спеціальний режим оподаткування і збільшили єдиний податок! У своїй програмі нинішній уряд приділив агросектору тільки декілька абзаців, найґрунтовніші з яких — це продаж землі та відшкодування відсоткових ставок. Це багато про що свідчить!

Нагадаю: в проєкті бюджету на 2020 рік закладено лише 4,4 мільярда гривень на здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам для купівлі земель сільськогосподарського призначення та 57,9 мільйона гривень Держгеокадастру для проведення земельної реформи. І це все! Жодної програми підтримки українського фермерства і жодної копійки на ці цілі! Хто зможе розвивати свій бізнес, та ще й за умови запровадження ринку землі, коли потрібно буде думати, як вирвати з виробництва кошти для утримання наявного банку землі, під який уже розраховані потужності техніки і основні засоби виробництва? Звісна річ — не пересічний фермер. Тож сьогодні треба направити бюджетну підтримку саме тим, хто справді її потребує, через здешевлення кредитів, вартості купівлі техніки, щоб піднімалися дрібні та середні фермерські господарства, зокрема сімейні ферми. Тому нагальним завданням для влади повинно бути не сприяння концентрації земель у порівняно меншої кількості власників, а забезпечення розвитку широкого загалу малого та середнього фермерства.

До того треба припинити тіньовий обіг землі, щоб люди не продавали за безцінь свої ділянки. Лише після вирішення всіх цих питань можемо розпочинати діалог про її обіг.

І вести цей діалог слід із точки зору національних інтересів. Ми мусимо не втратити свій національний скарб, те, що українці отримали від природи. Тільки тоді розвиватиметься аграрний сектор, він буде багатофункціональний, а не тільки сировинний додаток!

А те, що пропонує нам уряд нині, швидше за все, призведе до лавини банкрутств і закриття середніх та дрібних сільгоспвиробників, що може мати негативний вплив на продовольчу безпеку країни!

Без змін у податковій політиці земля, і в разі мораторію на обіг сільгоспугідь, і за його відміни концентруватиметься у представників міжнародного і несільськогосподарського капіталу, для якого створені найсприятливіші податкові та безконкурентні умови для господарювання.

Так ось тема для роздумів: чи варті 1-4% ВВП та досить примарна можливість надходження інвестицій ризику руйнування існуючої моделі сільського господарства (яка забезпечила Україні лідерські позиції на світовому ринку), істотного зменшення кількості фермерів (можливо, навіть узагалі повне їх зникнення), переорієнтації виробництва на високомаржінальні виробництва чи ГМО-культури, зростання прихованого безробіття в сільській місцевості (відтік молодого населення, вимирання сіл). І як вишенька на торті — геополітичні ризики, пов’язані з продажем землі в прикордонних регіонах особам із подвійним громадянством. Хлопчачі заяви «виконання обіцянок» чи майбутнє країни?

Тому ще раз наголошу: питання свого майбутнього громадяни повинні вирішувати на референдумі! Наша земля повинна належати тим, хто на ній живе і працює, — українцям і приносити гроші в український бюджет.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове