Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слава України

П’ять кроків крізь війну

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Цієї осені 37-й окремий мотопіхотний батальйон територіальної оборони «Запоріжжя» відзначив свою п’яту річницю. На велелюдному зібранні біля легендарного запорізького дуба його бійці вшанували загиблих побратимів.

П’ЯТЬ років —як п’ять невимовно складних кроків у житті і бійців, і нашої країни. Батальйон було створено за ініціативи громадських організацій «Самооборона Запоріжжя» та «Ніхто, крім нас», що об’єднували воїнів-афганців та активних учасників запорізького Майдану. Першим командиром батальйону став Олександр Лобас з позивним в АТО «Соболь». Згодом комбат став підполковником, Народним героєм України.

Бійці ЗСУ дислокувалися і склали присягу на вірність Україні на аеродромі Широківської сільради Запорізького району. В облаштуванні їхнього побуту, підготовці до участі в АТО підтримку надавали місцева влада, окремі промислові підприємства, волонтери, патріотично налаштоване населення. Хвиля підтримки була дуже потужна, а мобілізувати зусилля підрозділ мав у надто короткий термін, адже у зоні бойових дій обстановка була вкрай напружена, закінчувалась чергова хвиля мобілізації. Якщо на перших порах створення чисельність батальйону становила 426 військовослужбовців, то за три тижні його склад поповнили 250 добровольців, 115 із яких прийшли в армію вперше. Підрозділ складався з управління, стрілецької та двох охоронних рот, а також спеціальних взводів та відділень — механізованих, саперних, розвідувальних, снайперських тощо.

Місяць і кілька тижнів напружених тренувань, військового вишколу передували бойовим хрещенням в АТО, куди батальйон відправився наприкінці жовтня важкого 2014-го. Бійці забезпечували проведення виборів до Верховної Ради України у звільнених містах Донбасу, підтримували вогнем захисників Донецького аеропорту та Дебальцевого, обороняли підступи до Маріуполя, давали відсіч російським агресорам на Авдіївській промзоні, поблизу Широкиного, Гнутового, Талаківки, Старогнатівки, звільняли від ворогів Павлопіль.

Цей шлях був позначений героїзмом і відданістю, а ще невимовною гіркотою втрат — у боротьбі за свободу та незалежність України віддали життя 16 військовослужбовців, серед яких запоріжці Андрій Ломейко, Роман Швачко, Дмитро Щербак, Геннадій Замотаєв. У зоні АТО загинули Олег Макеєв, Денис Богданов і Леонід Сазонов. Земляки вшанували пам’ять Героїв — на їхню честь встановлені меморіальні дошки, названо вулицю в Дніпровському районі Запоріжжя. «Кава з присмаком попелу» — так назвав книжку, присвячену бойовому шляху героїчного батальйону, військовослужбовець Олексій Петров.

Війна триває, батальйон продовжує боронити українську землю у зоні проведення Операції об’єднаних сил у складі 56-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних сил України. Впродовж усіх п’яти років поруч із захисниками, розділяючи з ними нелегку військову долю, волонтери, серед яких Анна Форіс, Наталія Красота, Юрій Флюнт, допомагали бійцям Ольга Леонтьєва, Руслан Мороз, Леонід Краснопольський, представники козацтва та багато інших наших земляків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове