Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Адмінреформа

Погрались у добровільність, і досить

Устина ГРЕЧАНЮК.

П’ять років триває процес добровільного об’єднання громад, який має завершитися до кінця 2020 року. Але, судячи із заяв та дій нової влади, принцип добровільності, записаний у нині чинному законі, діятиме до кінця цього терміну.

«МИ ПРОЙШЛИ еволюційний етап добровільного об’єднання громад і зараз переходимо до наступного — об’єднання за принципом спроможності, — заявила днями міністр розвитку громад і територій Альона Бабак. — Нам не потрібні 73% дотаційних ОТГ, що маємо зараз». За її словами, об’єднання за принципом спроможності має стати основою для економічного зростання країни, реформа місцевого самоврядування не повинна загальмовуватися, а має пришвидшитись, активізуватись і відбутися.

З огляду на це, а також на заяву представниці уряду у Верховній Раді Ірини Верещук про те, що місцеві вибори мають відбутися у квітні, багато експертів зробили висновок, що принцип добровільності діятиме лише до весни, а після проведення місцевих виборів правила об’єднання будуть змінені, обласні перспективні плани скасують або переглянуть. Неспроможні громади ліквідують примусово, незалежно від того, є вони учасниками добровільних об’єднань чи ні.

Підтвердженням цього став текст урядового законопроєкту №2189 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей), опублікований днями на сайті Верховної Ради України. У разі прийняття цього законопроєкту об’єднані громади створюватимуться виключно за перспективним планом, котрий, як і тепер, розроблятиметься обласною державною адміністрацією і затверджуватиметься Кабінетом міністрів. Схвалення обласних рад, як це було раніше, буде непотрібно.

«Часу на пошук компромісів на місцях було достатньо, — прокоментував представлений документ заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода. — Продовжувати чекати на прагматичні рішення з боку місцевих політиків немає можливості. Вже й так тисячі громад були позбавлені права на розвиток, як інші ОТГ, через різні форми блокування місцевих політиків. Настав час приймати рішення».

Про конфлікти, які спалахують по всій Україні через те, що спроможні громади хочуть приєднати проти їхньої волі до населених пунктів, які висмоктуватимуть із них усі соки, наша газета писала не раз. Люди виходять на акції протестів, подають судові позови. Вочевидь, нинішній владі, яка шаленими темпами готує до продажу землю, ці проблеми не потрібні. То навіщо чекати кінця 2020 року? Адже, покроївши країну на власний розсуд у ручному режимі, управляти нею буде набагато легше.

 Станом на жовтень в Україні сформовано 975 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Із них 93 очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їхніх територіях перших місцевих виборів. 37 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення. Найбільше земель охоплено об’єднаними територіальними громадами в Житомирській (61,1% усіх земель області), Хмельницькій (57,1%) і Волинській (54,6%) областях, найменше — в Закарпатській (4,8%) і Київській (14,1%). Загалом залишаються необ’єднаними 6572 територіальні громади.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове