Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Підтримали нашого воїна

ІТАЛІЯ. У Венеції влаштували акцію на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа.

Докладніше...
Хто кого?

США. Байден уперше закликав до імпічменту Трампа.

Докладніше...
Жорсткий Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Внаслідок виходу країни з ЄС держборг країни може стати найбільшим за півстоліття.

Докладніше...
Криваве «Джерело світу»

ТУРЕЧЧИНА вдалася до військової операції проти Сирії.

Докладніше...
Новий демократичний устрій

КУБА. Вперше за останні 40 років тут відбудуться вибори президента.

Докладніше...
Вшановують лауреатів

У ШВЕЦІЇ розпочалося вручення Нобелівських премій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Захисниками не народжуються

Руслана ЗІНЧЕНКО.

14 жовтня Україна відзначатиме День захисника Батьківщини. За традицією, «сильна половина» людства цього дня прийматиме численні привітання. Подекуди напередодні свята влаштовуватимуться гучні «корпоративи» з подарунками, напоями, наїдками… Але якщо провести соціологічне дослідження, то виявиться, що насправді священний обов’язок перед Батьківщиною виконала далеко не вся чоловіча частина населення країни. А якщо врахувати, що в армійських лавах служать більш ніж 50 тисяч жінок, то взагалі незрозуміло, чому це свято вважається чоловічим.

НІДЕ правди діти — слова «чоловік» та «захисник Вітчизни» вже давно не є синонімами. Переконливим свідченням цього, зокрема, є ставлення суспільства до строкової служби. На словах патріотів вистачає, але як тільки потенційні строковики чують слова «військкомат» та «повістка», більшість одразу наводять з десяток причин, чому вони ну ніяк не можуть бути вирваними з мирного життя. А їхні батьки готові «лягти кістьми», аби не віддати сина до армії. Мовляв, «чому саме наш син має служити, не для того ми його ростили». Ще й обов’язково додадуть, що нехай високопосадовці своїх дітей посилають. А чим у цьому разі такі батьки кращі за можновладців? Адже чиїсь сини, переважно селянські, йдуть і служать...

Зазвичай із початком чергового призову частина молодих людей відповідного віку просто «зникає». Їхні рідні вдають, що не мають уяви, де перебувають і працюють їхні чада. Тобто отримати повістку у військкоматі нема кому. Адже цей документ має бути вручений особисто людині, яку призивають до армії. Якщо за неї розпишеться хтось інший або документ кинуть до поштової скриньки, він вважається недійсним. Окрім того, щороку інформпростір рясніє повідомленнями про хабарі, які вимагають працівники військових комісаріатів або пропонують турботливі батьки, щоб «відмазати» призовника від служби. На жаль, географія призовної корупції охоплює майже всю Україну.

Під час весняної призовної кампанії військовий комісар Києва полковник Сергій Клявлін нарікав, що практично 80% призовників не з’явилися за викликом. Із 57 тисяч киян у війська потрібно було відправити 744 особи. Утім, набрати й таку кількість стало великою проблемою. У деяких районах різних областей показники взагалі були катастрофічні — 9%, 15%, 22%...

Як ми вже повідомляли, з 1 жовтня в Україні розпочався осінній призов. Триватиме він до 31 грудня. У військкоматах не приховують, що збиратимуть призовників будь-якими доступними їм способами, вручатимуть повістки, де тільки можливо. Наприклад, військові комісаріати в Києві передали до поліції 34 930 справ щодо розшуку осіб, які ухиляються від призову на строкову військову службу. «Ми передали їх у Національну поліцію, щоб їх розшукали, а за необхідності внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, — повідомив Сергій Клявлін. — Це ті люди, які систематично ухиляються від призову на строкову військову службу».

Останнім часом військкомати все частіше подають на ухилянтів позов до суду. У багатьох випадках молодих людей засуджують до 1-2 років умовного терміну. Але бувають і суворіші вироки. Наприклад, Самарський суд Дніпра 23-річного жителя обласного центру Тараса Х. засудив до двох років обмеження волі за те, що він, одержавши повістку, не з’явився до військкомату. Не допомогли хлопцю й свідчення медика, що, мовляв, у призовника проблеми зі спиною. Суд вирішив, що серйозною причиною для того, аби не з’явитися до військового комісаріату, може бути тільки стихійне лихо, хвороба, яка не дозволяє самостійно пересуватись, або ж смерть близьких. А оскільки хлопець міг ходити, то зобов’язаний був прийти. Тепер йому доведеться провести два з половиною роки у кримінально-виправній установі відкритого типу.

Після одержання повістки, наголошують військові, призовник зобов’язаний з’явитися до військового комісаріату. Але це не означає, що його неодмінно заберуть до війська. Багатьох відсіюють на військово-лікарських комісіях. До того ж є чимало причин легально отримати відстрочку або взагалі уникнути служби. Проблема в тому, що призовники не знають законодавства. Якби вони його прочитали, то знали б свої права і не переховувались. Також можливо обрати альтернативну службу…

А наостанок про те, з чого починали. Давайте відвикати називати День захисника Вітчизни чоловічим святом. Цього дня ми вшановуємо тих, кому «відкосити» від армії, війни не дозволила совість. Тих, хто пішов служити добровільно, бо не міг інакше. Усі інші, хоч і народилися чоловіками, безпосереднього стосунку до цього свята не мають.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тепер 73% проти
Читати
Кияни, готуйтеся...
Читати
Не пліткуйте за спиною
Читати
Моя хата скраю
Читати
Втомилися допомагати
Читати
Препарати відсилають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове